Letní měsíce lákají na cyklostezky a silnice davy cykloturistů. Řada z nich však hazarduje se svými životy. Nejnebezpečnější je pohyb po komunikacích zejména pro děti.
Podle statistiky jsou letní měsíce obdobím, kdy obecně přibývá úrazů a patří k nim také úrazy spojené s provozováním cyklistiky. „Někteří cyklisté se sami chovají jako blázni, jezdí po silnici ve dvojici vedle sebe a když vidím, jak takhle jede rodina, objíždím je v autě velkým obloukem,“ svěřil se Zděněk Charvát.
S cyklisty má bohaté zkušenosti i lékař Karel Janda z výjezdového stanoviště Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje v České Lípě. „Stává se, že kolem takto jedoucích cyklistů projede kamion a strhne je vzdušný vír. Pak ztratí rovnováhu a mohou spadnout pod auto jedoucí za kamionem. Velmi ohrožené jsou zejména děti, které nemají tolik vyvinutou koordinaci pohybů a nedá se nikdy předpokládat, jak zareagují,“ uvedl Karel Janda.
Ze zkušeností lékaře záchranné služby vyplývá, že pokud dojde k nehodě, či k úrazu po pádu, bývá toho nejčastější příčinou přecenění vlastních schopností ze strany cyklisty.
„Zasahovali jsme kupříkladu u ženy, která sjížděla kopec poblíž Nového Boru, spadla na silnici a utpěla otřes mozku a odřeniny. V případě dětí je to o to horší, že nedokáží nijak zbrzdit svůj pád například tím, že před sebe natáhnou ruce. Pak dochází k ošklivým poraněním,“ sdělil Karel Janda.
Důležitý je také celkový stav kola, na kterém se lidé vydávají do terénu. To může zradit v ten nejméně očekávaný a vhodný moment a pak dochází k úrazům.
Nejdůležitější jsou bezpečnostními prvky. Helma by, zejména u dětí, měla být naprostou samozřejmostí. Děti se při svých vyjížďkách často inspirují tím, co vidí v televizi, a chtějí své vzory napodobit. Pak neodhadnou své schopnosti, a tak dochází ke zraněním.
Ačkoliv nošení helmy ukládá zákon, stále se po silnicích a ulicích pohybuje mnoho cyklistů bez tohoto bezpečnostního prvku, který jim v případě nehody může zachránit i život.
Těmi, kdo kontrolují a postihují nenošení helmy, jsou často městští strážníci. Děti a mladiství by měli helmu nosit za každých okolností.
„V případě, že zjistíme, že někdo nepoužil helmu, ačkoliv měl, hrozí mu pokuta až do výše dvou tisíc korun. U mladistvých ve věku od patnácti do osmnácti let je sazba poloviční,“ informoval tiskový mluvčí českolipských městských strážníků Antonín Doležal. Vzápětí dodal, že se tento přestupek často řeší domluvou a je především na rodičích, aby své dítě poučili o důležitosti používání cyklistické přilby.
Svou zkušenost s dětmi bez přilby má i jeden z českolipských taxikářů, který si ale nepřál uvést své jméno. „Jel jsem od bývalé tržnice směrem do Jiráskovy ulice. Nejel jsem rychle, možná 30 km/h a ještě jsem si přibrzdil. Když jsem se pak rozjel, vyletěl najednou z Moskevské kluk na kole a narazil mi do pravého boku auta tam, kde je motor. Přeletěl mě a spadl na zem. V tu chvíli by se ve mě krve nedořezal. Neměl helmu, a tak byl zázrak, že měl jen pár škrábanců a modřin. Hlava byla v pořádku. Tenhle zážitek bych rozhodně nikomu nepřál,“ uzavřel taxikář.

Další zprávy z regionu najdete zde