Ořezali stromy a keře, které do zasahovaly do tratě, posekali trávu po krajích, trasu zametli, vysypali odpadkové koše a odvezli i ostatní odpadky, které se za zimu v okolí cyklostezky nahromadily. Náklady na úklid se vyšplhaly na 62 tisíc korun.

Svazek obcí Cyklostezka Varhany počítá v letošním roce s tím, že generální úklid trasy zopakuje. Uklízet se bude cyklostezka také v případě např. velkého větru či deště.

„Kromě nepořádku se svazek obcí potýká s vandalismem, mizí dopravní značky, ničí se bezpečnostní sloupky. Často se také ztrácí dřevěné kulatiny ze zábradlí, celý mobiliář. Jako zástupce největšího člena Svazku apeluji na všechny občany, aby cyklostezku a její okolí v zájmu všech neničili," uvedla Romana Žatecká, starostka České Lípy a předsedkyně Svazku obcí Cyklostezka Varhany s tím, že všechny případy vandalismu Svazek řeší s Policií ČR. Jenom škody na majetku přesahují částku 50 000 korun.

Odpočívadlo stezky obrali o stůl i židleČeskolipsko - Případné svědky krádeže kompletního posezení na odpočívadle cyklostezky Varhany mezi Kamenickým Šenovem a Novým Oldřichovem, hledají českolipští policisté. Stůl, dvě židle a odpadkový koš zmizely v době od loňského listopadu do letošního dubna. „Náhodně přítomní cyklisté nebo turisté se mohli domnívat, že pachatel patří k servisním službám. Jisté je, že pro soupravu musel zajet dodávkovým vozem," uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Svazek obcí Cyklostezka Varhany si posezení cení na 13 800 korun. Lidé, kteří by mohli být nápomocni při pátrání, mohou kontaktovat policii.