Dobrá zpráva je, že velký jarní úklid osmikilometrové trati se blíží. Proběhne již příští sobotu 27. dubna.„Pracovníci úklidové firmy vyrazí na stezku v ranních hodinách, aby co nejméně omezovali sportovce. Nedostanou se tam stroje, takže se celá trasa zametá ručně. Samozřejmě se vysypou koše a odveze veškerý nepořádek," uvedla mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Vrtkavé počasí

S prvním slunečným a teplým víkendem zamířily minulý týden na cyklostezku desítky sportovních nadšenců a někteří si z výletu odnesli rozpačité zážitky. „Na kole je to celkem v pohodě, ale bruslařů mi bylo upřímně líto. Na druhou stranu chápu, že je teprve duben a počasí je vrtkavé," řekl Deníku cyklista Petr, který na Varhany rád jezdí z Nového Boru.

V příštích dnech by se měly rozeběhnout práce na stavbě posledního osmikilometrového úseku cyklostezky, která povede přes Nový Oldřichov až do Kamenického Šenova. Otevření se plánuje na přelom srpna a září.

Svazek obcí, který stezku spravuje, už nyní plánuje, jak do budoucna zajistí údržbu 17 kilometrů dlouhé cesty. „Připravuje se výběrové řízení na firmu, která by se starala o pravidelný úklid celé trasy. Dosud probíhaly úklidové akce vždy na jaře a během sezony jen například po větší bouřce," dodala Kristýna Brožová.

Na některých místech není příliš poznat, kudy vede cesta, a kde už je les. Úklid proběhne příští sobotu.