Přestože počasí láká k jarním sportovním radovánkám, milovníci cyklistiky či in-line bruslení si na velký jarní úklid loni dokončené cyklostezky Varhany musejí počkat. Stejně jako trasa z České Lípy do Kamenického Šenova, tak i další stezky směrem na Vlčí důl či Písečnou se vyčištění dočkají až za pár týdnů.

„Úklid cyklostezky Varhany je naplánovaný na začátek dubna. I když je letošní zima velmi mírná, zákonné zimní období trvá až do 31. března. Do tohoto termínu se ještě může stát, že se počasí zhorší," říká mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Podle ní každý velký úklid, při kterém se nejen čistí samotná stezka, ale také krajnice, vynáší se koše a čistí odpočívadla, vyjde svazek obcí, kterému cyklostezka Varhany patří, na několik desítek tisíc korun. Stezku a okolí uklízejí pracovníci firmy AVE odpadové hospodářství.

Pomohou i děti?

„Kromě jarního velkého úklidu plánuje svazek obcí provést v létě ještě jeden. Při velkých bouřkách či větru se navíc samozřejmě počítá s odklizením napadaných větví a listí, které přírodní živel na stezku smete," tvrdí Brožová s tím, že do jarního úklidu by se mohly zapojit i děti ze základních škol v těch městech a obcích, které jsou členy svazku.

Vyčkávání s úklidem cyklostezky Varhany se však lidem nelíbí. „Prostě se uklízí na jaře, což je podle lejster v dubnu, a přes to vlak nejede. Jenže listí stačí uklidit jednou, sníh a mráz nepořádek na stezce neudělá. Sníh roztaje, stezka uschne. Ale když se tam listí nechá celou zimu hnít, stane se z něj kluzké bláto, které při každém dešti znepříjemňuje jízdu nejenom bruslařům," napsal Deníku jeden ze čtenářů.

Častější úklid přitom měly zajistit vyšší roční příspěvky do svazku. Ty schválili zastupitelé obcí a měst ze svazku (viz infobox) na podzim loňského roku. Od začátku roku 2014 dávají místo čtyř korun za každého obyvatele do rozpočtu svazku šest korun. Nyní se ale úředníci brání tím, že s navýšením příspěvku se zároveň prodloužila i trasa cyklostezky.

Nejdříve zeleň

Na jarní úklid čekají i cyklostezky směrem na Vlčí důl a Písečnou, které jsou v majetku města Česká Lípa. „Nyní na nich probíhá údržba zeleně. Jakmile budou dělníci hotoví, přijde na řadu velký jarní úklid," říká Brožová s tím, že na obou stezkách se navíc počítá s pravidelným strojním úklidem zhruba jednou za měsíc. „Město si na tento úklid nenajímá externí firmu, úklid probíhá v rámci smlouvy na čištění komunikací," dodává mluvčí.

Cyklostezka Varhany Stezka pro chodce a cyklisty se nachází v severozápadní části Českolipska. Spojuje Českou Lípu s Kamenickým Šenovem, v jehož blízkosti se nachází významný turistický cíl Panská skála, označovaná také jako Varhany. Směrově i výškově sedmnáctikilometrová stezka, jejíž vybudování stálo 49 milionů korun, kopíruje profil zrušené železniční tratě. Ve Svazku obcí cyklostezka Varhany jsou města Česká Lípa, Kamenický Šenov a obce Nový Oldřichov a Volfartice.