„Tato trasa povede z Horní Libchavy do Volfartic a bude dlouhá téměř tři kilometry,“ uvedla starostka České Lípy a předsedkyně svazku Hana Moudrá.

„V jarních měsících proběhnou nejprve přípravné práce, konkrétně vyčištění bývalého železničního tělesa,“ popisuje projektový manažer České Lípy Jiří Samšiňák. Dále budou následovat zemní práce, úprava odvodňovacího systému, oprava mostku, realizace spodní a vrchní stavby komunikace a v neposlední řadě montáž zábradlí a finální vegetační úpravy. „Nová část cyklostezky bude dokončena ještě v letošním roce na podzim,“ doplňuje starostka.

Druhou etapu cyklostezky bude stavět firma Chládek&Tintěra z Litoměřic. Ke změn dodavatele přistoupil svazek obcí po řadě reklamací první etapy cyklostezky. Stavba bude stát jedenáct milionů korun. Na investici se bude, stejně jako při předchozí etapě, finančně podílet také Státní fond dopravní infrastruktury, a to padesáti procenty.

Výstavbu Cyklostezky Varhany připravuje dobrovolný svazek obcí, který je tvořen zástupci České Lípy, Kamenického Šenova, Horní Libchavy, Volfartic a Nového Oldřichova. „Projekt, který celkově zahrnuje trasu dlouhou sedmnáct kilometrů je veden po tělese zrušené železniční trati,“ připomíná starostka Hana Moudrá.

Investiční akce je rozčleněna na tři samostatné etapy. První část vede z České Lípy přes Manušice do Horní Libchavy a měří 5,310 km. Tato etapy slouží lidem od loňského léta. Druhá etapa cyklostezky je dále připravena z Horní Libchavy do Volfartic a poslední část bude zahrnovat trasu do Kamenického Šenova.