Hra na výherních automatech je závislost jako každá jiná. Město Stráž pod Ralskem se do boje proti automatům pustilo už dříve, ale až teď se podařilo zastupitelům v poměru 15:3 odsouhlasit vyhlášku, která tento hazard zakazuje. Radnice si od zákazu slibuje zmírnění sociálně patologických jevů.

Jako první na Českolipsku už v roce 2011 vydal vyhlášku Nový Bor. Zastupitelé ji schválili jednomyslně v prosinci a začala platit 1. ledna 2012. Podle starosty Jaromíra Dvořáka po zákazu volali místní lidé už od mačetového útoku a následného incidentu rovněž ze srpna 2011, při němž útočník dlažební kostkou ohrožoval prodavačku trafiky, aby získal prostředky k dalšímu hraní.

Videoterminály

Ve Stráži tuší, že to nepůjde tak rychle. „Videoterminály povoluje ministerstvo financí, takže přibližně za patnáct dní vejde vyhláška v platnost, odešleme ji na ministerstvo a počkáme na reakci. Sami zrušit automaty nemůžeme. Chceme, aby ve městě zůstaly jen sázkové kanceláře," řekla starostka Stráže Věra Reslová.

Například v Doksech to však nevidí tak jednoznačně. „Problém s automaty mají všude a když je u nás zakážeme, kdo bude chtít hrát, zajede si jinam," řekla Eva Burešová, starostka Doks.

Svou roli hraje i fakt, že výherní automaty přinášejí nemalé peníze do obecních pokladen. „Roční výtěžek z loterií ve výši 1,7 milionu korun je pro nás dost peněz a přerozdělili jsme ho na sport a volnočasové aktivity. Problém výherních automatů je u nás spíš sezónní záležitostí," uvedla Eva Burešová.

Ve Cvikově nevidí automaty jako zásadní problém. „Takhle máme o hernách přehled, naopak se stává, že pokud některé město automaty zakáže, vzniknou tajné soukromé herny někde v bytech a je to ještě horší," vysvětlil Jaroslav Švehla, místostarosta Cvikova.

Stejný problém řešilo i zastupitelstvo letos v květnu v Dubé, kde sice neprošel zákaz výherních automatů, ale těsnou většinou zastupitelé odsouhlasili jinou vyhlášku. Ta automaty odsouvá minimálně sto metrů od základní školy, mateřské školy a městského úřadu. Ovšem už dříve v jiných městech se prostorové omezení příliš neosvědčilo. Gambleři se prostě jen o kousek přesunou.

Novému Boru se podařilo úplně vymýtit výherní automaty. Podle jarní kontroly počet výherních automatů v obci 0 a počet terminálů byl 55. Počet výherních terminálů klesá a protože Ministerstvo financí bylo starostou uvědoměno o vyhlášce, další terminály nepovolilo. Podzimní kontrola v obci se připravuje.

Sociální dávky

„Nedá se jednoznačně říct, že zákaz automatů má za následek nižší kriminalitu," uvedl Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru.

Podle něj, hlavně kvůli přítomnosti většího počtu policistů v ulicích, klesl počet trestných činů na historické minimum. „Následně se ale negativně projevila prezidentská amnestie. Pravdou ale je, že se od té doby v obci nestal žádný závažný trestný čin. Ve městě je vysoký počet sociálně slabých občanů, kteří ale prohrávali dávky v automatech, takže tomuhle nešvaru jsme alespoň na území města odpomohli," zdůraznil starosta Nového Boru.