Dárci krve oslaví zítra svůj svátek. Na 14. června již tradičně připadá Světový den dárců krve jako poděkování lidem, kteří obětavě pomáhají zachraňovat lidské životy. Českolipským dárcům se dostane poděkování v příštím týdnu.
Transfúzní oddělení českolipské nemocnice s poliklinikou, které transfúzní přípravky skladuje a vydává pro jednotlivá oddělení nemocnice a další zdravotnická zařízení okresu, provede každoročně přibližně tři tisíce odběrů. Přestože nemocnice nouzí o dárce netrpí, každý nový zájemce o pomoc je vítán.
Odběry až třikrát do roka
„V blízké době vyjde brožurka pro nové dárce krve, která by měla obsahovat všechny potřebné informace pro zájemce. Tedy jaké podmínky musí splňovat, kam se obrátit a podobně,“ uvedla Zdeňka Bartášková, ředitelka Úřadu oblastního spolku Českého červeného kříže v České Lípě.
Informační leták by měl putovat především do škol, ale i mezi širokou veřejnost.
Dárce může krev věnovat až třikrát do roka. Ti, kteří se na odběr dostavili více než desetkrát, každoročně odměňuje Český červený kříž medailemi profesora Jánského. „Bronzové, stříbrné a zlaté medaile se dávají dárcům za deset, dvacet a čtyřicet odběrů. Oblastní spolky ČČK ještě uděluji Zlaté kříže třetí třídy za 80 odběrů,“ dodává Zdeňka Bartášková.
V loňském roce tato ocenění převzalo z rukou zástupců českolipského Červeného kříže hned 159 dárců. Letošní poděkování proběhne již příští týden, a to v úterý 19. června.
Dárci neublíží, někomu pomůže
Do celostátní evidence dárců přibude každoročně kolem jedenadvaceti nových dobrovolníků. V České republice jich za loňský rok bylo více než 289 tisíc.
Mezi ně patří i Jan S. z České Lípy, který na bezplatné odběry chodí pravidelně již několik let. „Podle mého názoru je to to nejmenší, co mohu udělat. Pokud jsem zdravý, dárcovství mi neublíží, naopak ještě někomu pomůže,“ podotýká.