Většina městských úřadů na Českolipsku vyplácí dávky hmotné nouze pouze v peněžité formě. Zákon umožňuje i vyplácení prostřednictvím poukázek na zboží.
Česká Lípa tuto formu vyplácení dávek využívala od druhé poloviny devadesátých let, ale od této praxe úředníci upustili. „V minulosti jsme vydávali věcné dávky, to znamená objednávky na zboží v určité hodnotě, které pak byly na jméno klienta a byly určeny na nákup základních potravin a hygienických potřeb,“ potvrdila vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MÚ Česká Lípa Blanka Fidrantová.
„Postupem času od věcných dávek upouštíme,“ vysvětluje dál. „Toto opatření nemělo výrazný vliv na snížení počtu příjemců dávek. Velký vliv na to má také skutečnost, že mnoho našich klientů v současné době s peněžitými dávkami nakládá v souladu s jejich posláním,“ doplňuje Blanka Fidrantová.
Poukázky nesnížily počet žadatelů
Systém poukázek pro vyplácení příspěvků pomoci v hmotné nouzi má přispět k omezení zneužívání sociálních dávek. Poukázky jsou určeny k nákupu potravin, základních hygienických potřeb, oděvů a obuvi. Podle společnosti, která systém poukázek zavedla v řadě měst a obcí České republiky, má vést ke snížení zájmu o čerpání sociální podpory u těch, kdo jsou předem rozhodnuti finanční prostředky zneužít.
V České Lípě ale mají jinou zkušenost. „U problémovějších klientů bohužel nebylo ve vztahu k věcným dávkám zcela jisté, že klient určitou formou získané zboží nezpeněží,“ vysvětlila Blanka Fidrantová.
Myšlenky na využívání poukázek se ale zcela nevzdávají. “Pokud se v současnosti vyskytne u nepřizpůsobivého klienta potřeba rozhodnout o vydání dávky ve věcné formě, řešíme tuto záležitost individuálně, a opět je možno vystavit objednávku na věcnou dávku v určité hodnotě, program OK nouze je tomuto přizpůsoben,“ dodává.
Ostatní města změnu neplánují
Ani v Novém Boru nevyužívají poukázky pro tyto sociální dávky. „Vyplácíme v peněžité formě. Poukázky jsme nezkusili a zatím o tom neuvažujeme,“ řekl Deníku Milan Reichert, vedoucí odboru sociálních věcí Městského úřadu v Novém Boru.
Důvodem je podle něj složitá příprava a skutečnost, že zatím neměli potřebu systém vyplácení dávek měnit.
Stejná situace je i v Doksech, kde nám starosta Zdeněk Krenický potvrdil, že dávky vyplácejí v peněžité formě.

Další zprávy z regionu najdete zde