„Krásně se nám tady žije. Máme tu výbornou partu, což je důležité. Díky tomu jsem tady úplně nejšťastnější. Dříve jsem bydlela na sídlišti, kde to nebylo ono. Zde jsme úplně v pohodě, jako jedna rodina. Vše nové, čisté. Perfektně si toho užíváme,“ chválila Eva Jankechová, která od loňska obývá jeden z bytů.
Deník na návštěvěDeník na návštěvěZdroj: Deník
Ve vedlejší společenské místnosti ukazuje, že v ní se sousedé schází na kávu, nebo kde na Velikonoce barvili vajíčka. „Tady si řekneme co je nového, co kdo potřebuje, svěříme se i s „bolístkami“ a nikdo je nikam nevynáší, kdežto na sídlišti to byla „drbárna“,“ dodává paní Jankechová. Za fantastickou vymoženost svého nového domova pokládá přilehlou zahradu. „Máme tak možnost být celé léto venku. Nadchly nás i pravidelné společné táboráky. Od radnice sem máme přislíbenou ještě pergolu, na tu se moc těšíme,“ říká Eva Jankechová.

Za stoprocentní spokojenost pečlivě vybraného osazenstva nového obydlí starších občanů Cvikova je rád starosta města Jaroslav Švehla. „Za ten krátký čas, co komunitní dům funguje, je vidět, že se osvědčil a lidé jsou v něm spokojení,“ potvrzuje Švehla. „Dodatečně jsme doplnili zámkovou dlažbu, nakoupili jsme sušáky a postavíme jim pro setkávání na zahradě ještě pergolu,“ poznamenává starosta.

Režisér Jan Prušinovský bude točit ve Cvikově. Ve filmu se objeví také Kryštof Hádek a Štěpán Kozub.
Nová komedie má brzy vznikat ve Cvikově. Prušinovský sem přiveze známé herce

Souhlasně přitakává i cvikovský místostarosta Petr Vrabec. „Povedlo se nám zde dát dohromady skupinu lidí, kteří si vyjdou vstříc. Pravidelně si dávají společně kávu, hrají hry…Nemáme tam nikoho, kdo by poklidnou atmosféru tohoto bydlení narušoval,“ hodnotí stav místostarosta.

S obyvateli komunitního domu je v stálém kontaktu městský správce. V uplynulých měsících společně „vychytávali“ drobné nedostatky. „Chybělo třeba kousek zábradlí u schodů k poštovním schránkám, tak se muselo dodělat, jde o drobnosti, jinak dům funguje dobře,“ řekl místostarosta Vrabec.

Bývalý internát

Komunitní dům seniorů vznikl ve Cvikově citlivou rekonstrukcí chátrající budovy na ulici Československé armády, ve které kdysi přebývaly celé generace švadlen z tamního oděvního učiliště, pak už sloužila jen během léta jako tábor Domu dětí a mládeže Cvikováček a zbytek roku dům zůstal nevyužitý. „Dům jsme zachránili, dali mu novou náplň, vybavení, budoucnost,“ řekl po dokončení modernizace starosta Švehla.

Podle něj je dům pro seniory mezistupeň mezi samostatným bydlením a domem s pečovatelskou službou. Město Cvikov před rokem v jeho prostorách nechalo vytvořit celkem 14 bytů s velkorysým sociálním zázemím i kuchyňskou linkou. Bytové jednotky mají velikost určenou i podmínkami státní dotace a to do 45 metrů čtverečních. Náklady na rekonstrukci této budovy dosáhly 21 miliónů korun a město na ni získalo státní dotaci ve výši 8,4 miliónu korun.

Patrik Bednář kope I.B třídu v klubu FK Cvikov.
Proč Cvikov? Skvělá parta lidí a zázemí, na které si nejde stěžovat, říká Bednář

Výhodou umístění domu, který stojí zhruba v půli cesty mezi křižovatkou hlavního tahu na Liberec a místním fotbalovým hřištěm, je podle místostarosty jak vstřícné nájemné, tak velká zahrada, která nabízí nájemníkům dostatek klidového prostoru. „Na pozemek přišla kvalitní hlína, trávník je pěkný a v úpravách zahrady budeme ještě dál pokračovat,“ řekl Vrabec. „Navezl jsem jim i dřevo, aby si mohli zase udělat táboráky.“