V roce 1806 zničující požár. V roce 1945 bombardování a odsun většiny (80%) obyvatel - německy mluvících občanů. Barbarským činem bylo v roce 1985 zbourání zámku rodu Hartigů a části Husovi ulice. Od invaze v srpnu 1968 se v Mimoni usídlila sovětská posádka a v oblasti sousedního Ralska zabrala rozsáhlý výcvikový prostor a letiště. Aktuálně stojí ve městě 1167 domů a v nich žije 6470 obyvatel.

Deník na návštěvěZdroj: DeníkNadále střed města zatěžuje těžká nákladní doprava. Místní ale oceňují řadu vylepšení, zejména nové komunikace a parky, i zlepšenou občanskou vybavenost. Dominantou Mimoně je pro svou polohu na pahorku kostel sv. Petra a Pavla. Jeho současná barokní podoba kostela je ze 17. století, kdy nahradil starší kostel na stejném místě.

V roce 1806 vyhořel i se sousední kaplí, byl však obnoven. Vzhled v některých lokalitách kazí zaniklé a chátrající průmyslové areály, kdysi vyhlášených firem jako TON, bývalá továrna na prádlo v Nádražní ulici nebo továrna na nábytek v Ralské ulici.