Víte, jak oživovat člověka, jenž leží bezvládně na zemi a nedýchá? Umíte zastavit prudké krvácení? Potom patříte k menšině lidí, kteří dokáží bez cizí pomoci zachránit život. „Veřejnost nemá příliš velké znalosti v poskytování první pomoci,“ říká Jana Píšová, ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže v Mostě. Může o tom takto hovořit – pravidelně se setkává s lidmi, které v záchraně života a zdraví školí.

Seriál naleznete ZDE

Stejnou zkušenost mají i strážníci. „Mohu to potvrdit. Laik většinou neví, jak se má v těchto krajních situacích chovat,“ dodává Luboš Trojna, mluvčí mostecké městské policie. Strážníci už potřebné znalosti mají. I oni totiž procházejí proškolením od Českého červeného kříže. A několika lidem už život včasnou pomocí zachránili přímo na ulici.

Naučit se přitom pár základních kroků, které mohou mít rozhodující vliv na to, zda zraněný nebo nemocný člověk přežije, a také na následnou kvalitu jeho života, není nic složitého. Deník proto ve spolupráci s mosteckým Českým červeným křížem připravil seriál krátkých kurzů, v nichž postupně předvedeme, jak na to.

Od pondělí 27. dubna do soboty 2. května se denně objeví na internetových stránkách ceskolipsky.denik.cz vždy nové video věnované záchraně člověka v konkrétní situaci. Návod naleznete také každý den v novinách. Dozvíte se jak poznat bezvědomí, jak zraněného uložit do stabilizované polohy, jak resuscitovat dospělého i dítě, jak poznat tepenné krvácení a jak takový úraz ošetřit. Vše nezabere více než pár minut.