Za nákazou v Novém Boru, kde v uplynulých dnech desítky lidí trpěly zvracením, průjmy a zvýšenou teploty, je zřejmě voda z vodojemu v Okrouhlé. S odvolání na informace Severočeských vodovodů a kanalizací (SČVK) a Krajské hygienické stanice Libereckého kraje (KHS) to v sobotu dopoledne zveřejnila novoborská radnice na svém webu.

Při odstávce vody byla na tento vodojem napojena část Nového Boru. „ V této oblasti bude vydán zákaz užívání pitné vody a zároveň bude tato oblast zásobena nezávadnou pitnou vodou cisternami. Ostatní zdroje vody jsou označeny jako nezávadné," píše se v tiskové zprávě města Nový Bor.

Jedná se o ulice Revoluční, Lužická, Egermannova, Komenského, Jungmannova, Lipová a Slovanka, Akátová, Dobrovského, Gen. Svobody, Havlíčkova, Komenského, Lidická, Nábřežní, Nemocniční, Odboje, Podskalská, Severní, U Rybníčku, U Studánky, U Vodárny, Úvoz, Zátiší a Žižkova. „V těchto ulicích doporučujeme až do odvolání používání vody z kohoutku pouze jako vody užitkové," uvedla mluvčí SČVK Iveta Kardianová.

„Společnost Severočeské vodovody a kanalizace zkontrolovala kvalitu vody všech zdrojů, kterými je zásobováno město Nový Bor. Všechny tyto zdroje mají vyhovující kvalitu vody. I přes toto zjištění v ulici Revoluční a Lužická prokázaly dva vzorky nevyhovující kvalitu vody. K lokálnímu znečištění mohlo dojít ze zatím neidentifikovaného místního zdroje, např. studny, který byl použit v době plánované odstávky dne 18. srpna. Tím mohlo dojít ke kontaminaci části veřejné vodovodní sítě. SčVK prověří technický stav všech vodovodních přípojek, kterých se týkala uvedená plánovaná odstávka vody," informovala mluvčí SČVK.

Další výsledky by měly být v neděli odpoledne.

„V Novém Boru víme zatím zhruba o stovce nakažených, ve skutečnosti jich ale bude zřejmě víc," řekl starosta Jaromír Dvořák. „Připravujeme kvůli tomu trestní oznámení na neznámého pachatele, lidé po nás budou žádat odškodnění," dodal. Podle informací, které dostala radnice od hygieniků, jsou za nákazou zřejmě noroviry a nákaza je dále přenášena při styku s nakaženými lidmi. Přesnější informace budou mít hygienici po neděli.

V nedaleké Okrouhlé byl podle Kardianové jeden z vodojemů znečištěn zřejmě v souvislosti se silnými dešti, které na počátku týdne zasáhly celou republiku. Podle starosty Štefana Pňačka je v obci postižen průjmy a zvracením téměř každý třetí člověk. „Dnes od rána lidi objíždím a informuju je o situaci, je tu také spousta rekreantů, ke kterým se informace o problémech s vodou zatím nemusely dostat," řekl starosta.