Školku jen pár metrů od domu by mohli mít již do konce tohoto roku rodiče, kteří žijí na sídlišti v Nových Zákupech. Představitelé města tam totiž chtějí zrekonstruovat bývalou vojenskou budovu, díky čemuž by pro místní obyvatele zajistili služby, které na sídlišti chybí. Na mimořádném pondělním zasedání odklepli zákupští zastupitelé podání žádosti o dotaci. Schvalovat ji ale museli nadvakrát, v průběhu jednání totiž měli někteří zastupitelé připomínky jak ke smlouvě s projektantem, tak k samotnému záměru rekonstrukce.

„Volné byty pro občany máme většinou jen na sídlišti v Nových Zákupech. I když je tady hezké bydlení, nikdo se sem nechce přestěhovat právě kvůli tomu, že tu nic není,“ zdůraznil nutnost zajištění služeb pro lidi ze sídliště v Nových Zákupech starosta Zákup Radek Lípa.

Chyběly jim garance

Zejména garance ze strany projektanta pro případ, že by museli kvůli jeho chybě ve městě vracet dotaci, scházely některým zastupitelům ve smlouvě, kterou měli schválit už na začátku února.

Na tehdejším zasedání proto navrhla zastupitelka Jiřina Fridrichová, aby smlouvu vedení města ještě postoupilo právníkovi.

„Náhrada by měla být ze strany projektanta stoprocentní,“ upřesnila ještě Jiřina Fridrichová.

Projektant bude platit

Smlouvu zastupitelé v pondělí schválili. Podle starosty Lípy v ní nemuseli nic měnit. „Co se týče garancí ze strany projektanta, je to smluvně ošetřené tak, že za jeho prokazatelnou chybu po něm budeme požadovat náhradu. Pokud tedy pochybí v žádosti o dotaci, ve výběrovém řízení nebo v závěrečném vyúčtování dotace a my budeme muset vracet peníze, budeme je chtít po něm,“ vysvětlil Radek Lípa.

Na sídlišti v Nových Zákupech bydlí okolo šesti set lidí. Bytovky však stojí poněkud stranou od centra města, takže tamní lidé mají ke všemu daleko. Dojíždět musí do školy, k lékaři, do práce nebo na nákup.

Absenci služeb však chtějí představitelé města vyřešit rekonstrukcí bývalé vojenské budovy, která na sídlišti stojí.Tam by měl nově vzniknout například obchod, sál či restaurace. Realizaci projektant odhadl na zhruba třináct milionů korun. Potřebné finance chce vedení města získat od ministerstva pro místní rozvoj z programu na podporu revitalizace bývalých vojenských újezdů.

Hygienici nic nenamítali

Celý záměr radnice vysvětlil starosta Lípa lidem v Nových Zákupech již v lednu. S největším ohlasem se setkala školka, podle místních to bude pro zdejší mladé rodiny doslova požehnáním. Některým zastupitelům se však ne všechno, co by mělo po rekonstrukci v budově vzniknout, líbí. „Nevěřím tomu, že by hygiena povolila mít v jedné budově školku i bar zároveň. My nejsme proti tomu, aby se budova opravila, jen se nám nelíbí, že jsme se k projektu nemohli včas a dostatečně vyjádřit,“ objasnila nesouhlasné postoje některých zastupitelů Jiřina Fridrichová.

Na celý projekt ale už představitelé města mají stavební povolení. „A aby nám ho vydali, museli projekt schválit hasiči, lidé ze životního prostředí i hygienici,“ argumentoval starosta Lípa.