Pět statečných chlapců z Dětského domova v Krompachu se rozhodlo překonat sám sebe a čelit velké sportovní výzvě. V pondělí vyrazili na kolech na dlouhou cestu k Baltskému moři. Ujet budou muset přes 500 kilometrů.

Tato dobrodružná cesta ale není jen o tom, že se kluci z dětského domova podívají k moři. Cestu podnikají hlavně proto, aby pomohli seniorům z Chrastavy. Výtěžek z této dobročinné cesty bude využit na nákup imobilizačních pomůcek. „Každý rok pro nás dělají lidi z Chrastavy vánoční strom splněných přání, jezdí k nám na besídky a pomáhají různými dary. Děti se rozhodly, že i ony chtějí pomáhat a proto jsme zorganizovali tuto cestu," popisuje jeden z vychovatelů dětí Radek Chramosta.

Zkušený doprovod

Na cestu vyrazili pět kluků Milan, Marek, Patrik, Mirek a Marian. Nejmladšímu z nich je teprve dvanáct let. Doprovod jim dělá český úspěšný triatlonista Tomáš Slavata, který se angažuje v pomoci dětem z dětských domovů hlavně tím, že je vede k sportu.

Celá skupina vyrazila v pondělí dopoledne. První den museli na kolech překonat 110 kilometrů, a to z Krompachu do německého města Bad Muskau, poté bude následovat Frankfurt, Schwedt, Rieth a cílem je Heringsdorf u Baltského moře.

„Každý, kdo nás chce podpořit či jen sledovat, může skrze událost na facebooku, která má název Cesta k Baltu 2017 nepotřebujeme zachránit, ale chceme pomoci," uvedl včera odpoledne triatlonista Tomáš Slavata.