Jednou z obcí, kterou v červnu nejvíce zasáhly povodně, byly Křešice na Litoměřicku. Děti z této vesničky se teď na týden utábořily v Penzionu Ráj v Liticích u Kravař.

„Naši dobrovolní hasiči tam pomáhali při červnových povodních a přijeli úplně zděšeni, jak to tam vypadá," vysvětlil Vít Vomáčka, starosta Kravař, které se i po několika měsících rozhodly křešickým dětem kompenzovat špatné zážitky z povodní.

Pomáhali hasiči

„Povodně jsou medializované první týdny a pak se na ty lidi zapomene. My jsme počkali a pak jsme se rozhodli uspořádat adresnou pomoc," řekl Vít Vomáčka. S podnětem k vstřícnému činu přišli kravařští dobrovolní hasiči, kteří v nedaleké obci pomáhali na začátku června s odstraňováním škod po povodních právě v tamní škole.

„Vyklízeli jsme naplaveniny ze školy a školky a byl to hrozný pohled, dílo zkázy. Když jsme se vrátili domů, tak jsme zastupitelům přednesli svůj podnět, jak dětem nějakým způsobem vynahradit ten hrozný zážitek," sdělil Ondřej Říha, dobrovolný hasič, který se zúčastnil prvních úklidových prací v Křešicích.

Děti budou až do pátku bydlet v Penzionu Ráj v Liticích, a to zcela zadarmo. „Máme velmi dobrou spolupráci s majitelem penzionu, takže jsme se o náklady rozdělili napůl. Majitel penzionu hradí pobyt a my stravu," upřesnil starosta Kravař.

Červnové povodně byly rychlé a rozsah nikdo nedokázal předem odhadnout. „S tak velkou vodou nikdo nepočítal, měli jsme na rychlo vyklizený suterén, ale voda vystoupala až do dvou metrů. Tak jsme alespoň narychlo zorganizovali školu v přírodě A s dětmi odjeli na čtrnáct dnů do Krkonoš," uvedla Ivana Latislavová, učitelka první třídy křešické základní školy.

Zaměstnance zasažené školy nabídka z Kravař překvapila. Podle učitelky totiž přišla až v době, kdy už první vlna solidarity dárců a sponzorů opadla. „Je to pro nás výrazem sounáležitosti a jsme rádi, že děti nejsou lidem lhostejné. A je jedno, jestli s podobnou nabídkou někdo přijde dva měsíce po povodních nebo až po půl roce," doplnila Ivana Latislavová.

Děti si v Liticích užily karneval, čeká je výlet do zábavního centra do Prahy, ale musí se i dvě hodinky denně učit. Nemůžeme po dětech chtít takové výkony jako ve škole, takže jsme zvolili výuku hravou formou, jako třeba soutěže," dodala učitelka.