Kapacita mateřských škol je na Českolipsku zatím dostatečná. Některé mateřinky hlásí plno, jiné ale stále mají volná místa. Dětí se však rok od roku rodí více a v budoucnu by stávající kapacita nemusela stačit.
„Stávající třídy některých českolipských mateřských škol naplněny v současné době nejsou,“ říká mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová. Neplatí to však u všech, řada z nich hlásila plno ještě před oficiálním zapisem, který proběhl v polovině dubna. A v příštích letech by se tak mohlo stát ve většině mateřinek. „V případě potřeby by bylo možné zřídit v něterých mateřských školách ve městě další třídy,“ doplňuje Amrichová. Podle ní by k tomu mohlo dojít u mateřinek na sídlišti Sever, na Slovance nebo v MŠ Sovička.
Počet míst pro předškoláky je zatím dostačující i například ve Cvikově, kde jsou mateřské školy dvě. „Všechny přihlášené děti jsme přijali a prozatím nemusíme nikoho odmítat,“ uvádí Eva Bobeláková, ředitelka čtyřtřídní školy v Jiráskově ulici.
Kritéria budou potřeba
Plný stav hlásí i druhá mateřinka ve městě, která sídlí na cvikovském sídlišti. V současné době sem dochází 56 dětí, což je maximum. „Zatím jsme také nikoho neodmítli, ale v příštím roce očekáváme velký zájem a předškoláky budeme muset přijímat na základě kritérií, která jsme do současné doby nepotřebovali,“ podotýká ředitelka Šárka Jakobi.
Určitou rezervu do příštích let vidí v dětech maminek na mateřské dovolené nebo předškoláků, kteří sem chodí jen na půl dne. „Kdyby se stalo, že nemohu umístit dítě zaměstnané matky, určitě bych to vyřešila ve prospěch zaměstnané matky a dítě maminky na mateřské dovolené bych přijmula o něco později, až by se případně uvolnilo místo. Myslím, že by to maminky pochopily,“ dodává Šárka Jakobi.

Další zprávy z regionu najdete zde