Dětí umístěných do dětských domovů bohužel stále přibývá. Roste i počet zanedbaných dětí i v souvislosti s ekonomickou situací některých rodin.

„Od začátku letošního roku bylo umístěno do ústavní výchovy dvanáct dětí, a to na základě návrhu na nařízení ústavní výchovy,“ řekla k situaci na Českolipsku, mluvčí českolipské radnice Kateřina Kotková.

Podle ní mezi hlavní důvody takového rozhodnutí patří výchovné problémy či dlouhodobá nestabilní situace v rodině. „Je to především neschopnost rodičů zajistit a zabezpečit péči o své děti,“ upřesnila Kateřina Kotková.

Srovnání chybí

„Statistika zanedbaných dětí, kterou vypracovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí, se poprvé objevila v loňském roce, a tak chybí meziroční srovnání,“ uvedla Zuzana Baudyšová, ředitelka nadace Naše dítě.

Za rok 2009 bylo v celé ČR evidováno celkem 2 461 zanedbaných dětí, což je podle Zuzany Baudyšové velmi vysoké a především alarmující číslo.
Děti, které se ocitají na okraji zájmů rodičů, v daleko větší míře spadnou právě do kategorie zanedbaných dětí.

„Jsou většinou ze dvou zcela odlišných skupin,“ doplnila Zuzana Baudyšová s tím, že velmi často dochází ke střetům dětí z těchto dvou sociálně odlišných skupin, například ve škole nebo na sídlištích.

První skupinou jsou rodiče, kteří nemají žádnou finanční nouzi. O děti nejeví zájem a dokonce ignorují i jejich stravu nebo návštěvu lékaře.
„Druhou skupinou jsou lidé kteří by se o děti rádi starali, ale dostali se do spirály ekonomických problémů a děti se tak v rámci řešení každodenních starostí dostávají až na jednu z posledních příček,“ upřesňuje Zuzana Baudyšová. Stav sociální nouze, kdy rodiče řeší ztrátu zaměstnání nebo dokonce rozvod, se pak logicky podepíše na dětech.

Nejsou peníze

Jak řekla Zuzana Baudyšová, odebrané děti jsou většinou vytržené ze svého prostředí a bohužel takových případů přibývá. Za poslední měsíc bylo v rámci republiky do dětských domovů umístěno čtyřicet tři dětí.

Některé sociálně slabé rodiny nejsou schopny zajistit pro své potomky ani levný prázdninový pobyt v ceně kolem třech tisíc korun.

Žádostí přibývá

„Tento stav se v nadaci odráží, a tak přibývá žádostí o poskytnutí finančních prostředků na prázdniny,“ zhodnotila situaci Zuzana Baudyšová.
Letos už vyřídili osm takových žádostí.

„Chce se mi věřit, že lidé z lépe situovaných rodin svým dětem prázdniny zajistí,“ dodala.

Není ovšem nutné, aby lidé, kteří mají nižší příjmy, zajišťovali dětem drahé prázdniny. Pokud jsou rodiče v sociální nouzi a jeden z nich je bez práce, pak je to stav, kterého lze s úspěchem využít.

„Letní aktivity lze zařídit i u prarodičů a nebo je možnost dělat turistické výlety do okolí s rodičem, který je třeba nezaměstnaný. Na takové tůry není třeba moc peněz, stačí si vzít chléb s máslem a nějaké ovoce a můžete strávit se svým potomkem velmi příjemný den,“ upřesnila ředitelka nadace a dodala: „Pokud si s dítětem dokážete o všem povídat, tak možná právě na tento výlet bude dlouho v dobrém vzpomínat.“

Letní nástrahy

Léto a prázdniny vůbec, jsou jako stvořené pro dětskou kriminalitu a kriminalitu páchanou na dětech. Velkým rizikem je jejich zneužívání.
„Bohužel, spoře oděné děti jsou pro lidi s patologickým chováním velkým lákadlem,“ upřesnila možné riziko Zuzana Baudyšová.

Podle ředitelky nadace Naše dítě jsou dalším velkým rizikem úrazy. „Hrozí vždy, když nejsou děti pod dohledem. S dětmi je třeba si o riziku úrazu popovídat,“ dodala. Většina úrazů se stane při jízdě na kole nebo při skocích do neznámých vod.

Jak je to s letními měsíci a ústavní výchovou na Českolipsku, prozradila Kateřina Kotková: „Za letní měsíce červenec a srpen nebylo žádné z dětí umístěno do ústavního zařízení na základě návrhu na ústavní výchovu.“

Dvouměsíční prázdniny jsou nejen pro zanedbané děti plné nástrah, a tak je třeba mít na paměti, aby měly co nejméně dnů nepokrytých aktivitami. „Je hodně důležité mluvit s dětmi o tom, co všechno je může nejen během léta potkat,“ dodala závěrem Zuzana Baudyšová.

Autor: Tomáš Mařas