Velký průzkum mezi školáky ukázal mimo jiné také na to, kolik peněz dostávají od rodičů a za co peníze utrácejí. Celého průzkumu se zúčastnilo téměř 1400 žáků základních škol v celé republice. Počet dotazovaných dětí byl ve všech regionech stejný.
Jak velké kapesné děti dostávají je rozdílné podle regionu. Největší kapesné dostávají už tradičně pražské děti. Tam dostávají ve většině případech až pětistovku na měsíc. Oproti českolipským dětem je to více než dvojnásobně větší kapesné. Českolipští školáci dostanou měsíčně od svých rodičů přibližně dvě stě korun.
Téměř třetina dotázaných dětí si své peníze spoří. Další čvrtina pak své kapesné utrácí za jídlo a sladkosti. Ostatní dotazovní peníze utrácí jinak. Za sport, zábavu, dárky nebo telefon. Co říká dětská lékařka na to, že děti utrácí své peníze za jídlo a sladkost: „Stravovací návyky mnoha dětí jsou špatné už z výchovy v rodině. To, že své kapesné utrácejí za jídlo podle svého výběru je jednou z dalších možných příčin obezity mezi nimi. Pokud je ovšem rodiče povedou k správnému stravování, nevidím v tom problém. V případě, že výběr jídla ponechávají pouze na nich, mohl by to problém být,“ řekla českolipská dětská lékařka Libuše Procházková.
Dvě procenta dětí prý utrácí za cigarety a alkohol. „Nevěřím tomu, že jen dvě procenta žáků utrácí kapesné za cigarety a alkohol,“ řekl ředitel základní školy v Pátově ulici v České Lípě František Kočí. „Podle mých zkušeností je to minimálně dvakrát více dětí. Ale také chápu, že se s takovým nešvarem do novin chlubit nebudou,“ dodal.

Další zprávy z regionu najdete zde