Pokračovat v započaté modernizaci a celkové proměně. To je hlavní cíl, který si pro příští rok vytyčilo vedení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Asi nejzajímavějším „bodem", který se má v novém roce odstartovat, je vnitřní rekonstrukce a proměna dětského oddělení. Dojde k ní poprvé od roku 1981, kdy se objekt dětského oddělení otevřel veřejnosti.

„V současném vybavení pracuje nepřetržitě téměř pětatřicet let," potvrdil generální ředitel Nemocnice s poliklinikou Jaroslav Kratochvíl. „Nové vybavení a uspořádání oddělení bude odpovídat současným moderním léčebným trendům a zásadním způsobem zefektivní léčebné a ošetřovací procesy."

Projekt na rekonstrukci dětského oddělení je už připravený. „V tuto chvíli jsme před startem přípravy výběrového řízení na firmu, která rekonstrukci provede," upřesnil Jaroslav Kratochvíl.

Nemocnice současně připravuje na příští rok několik dalších akcí. Zásadní rekonstrukcí projde centrální výroba chladu, která je v nevyhovujícím technickém stavu a neodpovídá současným nařízením Evropské unie.

„V tuto chvíli se připravuje projektová dokumentace, aby se mohlo vyhlásit výběrové řízení. Termín zpracování projektové dokumentace je na konci listopadu," řekl generální ředitel.

Větší komfort pro pacienty a lepší dostupnost všech lůžkových oddělení a centrálního příjmu má přinést také rekonstrukce výtahů v budově "A" nemocnice, ke které dojde také v příštím roce.

„Výtahy byly vyrobeny v roce 1978, resp. 1984, čemuž odpovídá jejich současný technický stav.V případě výtahů už výběrové řízení na dodavatele proběhlo a příští týden se bude vybírat vítěz," zmínil Kratochvíl. „Poslední plánovanou rekonstrukcí projdou také horizontální rozvody tepla, chladu, vody a dalších médií, které neodpovídají požadavkům norem a jsou morálně i technicky zastaralé. Všechny tyto akce dokončíme během příštího roku."

Jiné nemocnice lůžka ruší, v Lípě naopak přibudou

Zatímco jiné nemocnice v Libereckém kraji lůžka ruší, v České Lípě přibudou nová. Od Nového roku bude mít českolipská nemocnice s poliklinikou dalších 13 sociálních lůžek určených pro pacienty, kteří už nepotřebují akutní nebo následnou lékařskou péči, nemohou se ale vrátit domů a zatím se pro ně nepodařilo najít místo v některém z ústavů sociální péče.

„Nemocnice tak bude mít přes 470 lůžek, z toho 117 následné péče a 18 sociálních," řekl ředitel pro zdravotní obory Vladimír Trenčiansky.

Sociální lůžka by měla pomoci zkrátit dobu hospitalizace na lůžkách následné péče. Optimálně by se měla v průměru pohybovat kolem 90 až 100 dnů. „Máme tu ale i rekordmana, který je v nemocnici zhruba 7,5 roku, zatím se ho nepodařilo umístit jinam," dodal ředitel.