Více jak rok před změnou režimu v České republice se v České Lípě dostavěl a slavnostně otevřel, v květnu roku 1988, Kulturní dům Centrál, který měl být stánkem zábavy a kultury nejen na největším českolipském sídlišti Špičák. Tomu také odpovídalo jeho vybavení. Nechyběl sál pro kulturní akce všeho druhu, nová restaurace a také pobočka Městské knihovny.

„S novým majitelem dostala budova název Complex Centrál, kde tehdy vznikl night klub, rockový klub, diskotéka, vinárna, pivnice a non stop herna.," prozradila historii objektu dlouholetá majitelka Monika Salačová. Samotná diskotéka se otevřela v dubnu 1996 po komplexní rekonstrukci a od té doby se stala nejen vyhledávaným místem všech tancechtivých lidí nejen ze sídliště Špičák, ale i z celého Českolipska. V roce 2000 změnil objekt majitele, tentokrát to byla společnost Synot Real Estate, která budovu po rozsáhlém požáru v polovině prosince 2003 komplexně zrekonstruovala a přestavěla.

Pít co hrdlo ráčí

,,Do Centrálu jsem nastoupila jako servírka na začátku dubna 1997, tedy rok po otevření diskotéky," říká Monika Salačová. Majitelkou diskotéky se stala o tři roky později a tedy šestnáct let nutno podotknout, že si vede velmi dobře. Současný život legendární diskotéky nabízí dva bary, kde je v nabídce široká nabídka alkoholických, nealkoholických nápojů a koktejlů.

„Široká nabídka je i u hodně oblíbených xxl koktejlů. Vybrat si můžete z celého portfolia piva Budvar," doplňuje majitelka Monika Salačová s tím, že při popíjení se hosté mohou mrknout třeba na televizní projekci a jako v každé diskotéce nechybí profesionální zvuková aparatura. Hosté znají i pravidelné pořádané akce na alkohol, zájemci je mohou ochutnat za akční cenu. „Spolupracujeme s firmami, které dodávají ceny pro hosty," dodává Monika.

Radost až do rána

Diskotéka je složena z více hudebních stylů a má dva stálé rezidentní dídžeje, dj Xichta a dj Révu. „Nově k nám nastupuje dj Maty. Těšit se můžete na všechny uvedené dje. Hostovat a zavzpomínat přijede i dj Doctor a Petr Němec. Hrajeme každý pátek a sobotu hudbu od osmdesátých let po současné hity. Musím se zmínit o nedávno zesnulém Marku Dejdarovi. Byl to výborný dj, moderátor, bavič a náš kamarád. Bude nám chybět," doplnila Monika Salačová.

„V sobotu 9. dubna slavíme dvacetileté výročí od otevření diskotéky Centrál a návštěvníci se můžou těšit na jednu z nejlepších travesti skupin u nás, na travesti Kočky. Hosté dostanou i kousek z našeho slavnostního dortu, přípitek u vchodu a ochutnávku produktů firmy Stock." prozradila něco z programu oslav Monika Salačová.

Historie dnešního Centrálu sahá do roku 1988.