„Když mu před pěti lety sdělili diagnózu, dávali mu půl roku. Je krásné, že dostal ještě pět let,“ uvedla vdova po Františku Zborníkovi, manželka Vlaďka. „Člověk s tím musí počítat, ale nic vás na to nepřipraví,“ dodala. František Zborník se narodil v prosinci roku 1950. V Českých Budějovicích vystudoval pedagogickou fakultu a později také absolvoval studium dramatické výchovy na pražské DAMU.
Na začátku kariéry se stal učitelem na střední škole ve Vodňanech a už v té době se naplno věnoval divadlu.

František Zborník žije v České Lípě, je předsedou divadelního klubu Jirásek a pracuje jako vedoucí kulturního centra v Liberci Vratislavicích.
Cítím se silný, jako nikdy předtím, píše František Zborník

V 70. a 80. letech byl jednou z hlavních postav vodňanského souboru Divadlo Šupina, kde byl autorem, režisérem i hercem. Nezanevřel ani na akademickou půdu a byl mimo jiné odborným asistentem na Jihočeské univerzitě a v pozdější době působil také na Univerzitě Karlově.

STĚHOVÁNÍ

Okolo roku 2000 se Zborník přestěhoval do České Lípy a bylo hned jasné, kam jeho kroky budou směřovat. Divadelní zázemí i plno přátel nalezl mezi členy místního Divadelního klubu Jirásek.

František Zborník žije v České Lípě, je předsedou divadelního klubu Jirásek a pracuje jako vedoucí kulturního centra v Liberci Vratislavicích.
František Zborník: Je v nás jiskra. To by Jirásek mohl žít ještě víc

Z jeho hlavy vzešly desítky nejrůznějších her. Pro svého kamaráda Mikiho Vika například v roce 2007 napsal a zinscenoval Penzion. „Komedie o životě, jak si Miki přál. Trochu o jeho, trochu o mém. Původně jen k narozeninám pro oslavence a kamarády z divadla, nakonec se hrála na Jiráskově Hronově a dokonce na jeho slovenské obdobě v Martině,“ napsal František Zborník ve vzpomínce vydané k 90 letům Divadelního klubu Jirásek.

Ač byl vybaven nezaměnitelným smyslem pro humor, nespecializoval se jen na komedie. Příkladem budiž mrazivé severské drama a zároveň jeho poslední hra Legenda o lesích a lidech z loňského roku. A nevěnoval se jen divadlu, je autorem několika rozhlasových her, scénářů nebo knih pro děti. Dále byl ředitelem Informačního a poradenského střediska pro místní kuluru, ředitelem odboru umění a knihoven Ministerstva kultury ČR. Jeden čas zastával také funkci vedoucího kulturního centra v Liberci–Vratislavicích.

Za významný přínos k rozvoji českého amatérského divadla vyznamenali Zborníka na Jiráskově Hronově v roce 2015 cenou Ministerstva kultury a Zlatým odznakem J. K. Tyla.

Divadelní klub mladých.
Českolipský týden plný divadla odstartuje v úterý. Nejlepší místa mizí