Nejúspěšnějším městem z celého Českolipska co do získávání dotací z evropských fondů se stalo město Doksy. Přidělení těchto dotací schválil Výbor Regionální rady Severovýchod na konci června a město Doksy uspělo hned se dvěma žádostmi. Těšit se tak může na více než osmnáct milionů korun.
Kromě města byla úspěšná i Obecně prospěšná společnost Máchovo jezero, které se podařilo získat bezmála tři další miliony.
Nejvíc peněz město dostane na zlepšení infrastruktury v okolí Máchova jezera, a to jedenáct milionů. Upravit by za tyto prostředky chtělo především parkování ve městě, kde je především v průběhu letní sezóny parkovací situace neúnosná. „Nyní je na Radě města a městských zastupitelích, aby rozhodli, jak s penězi naložíme. V žádostech o dotace je ale vše vyjmenované a rozhodování by to tedy nemělo být nijak složité,“ říká dokský místostarosta Karel Kapoun.
„Jak s penězi naložíme je jisté. Musíme ale také vymyslet, kde vezmeme zbytek peněz na tyto projekty. Unie totiž nezaplatí celou částku, ale počítá se samozřejmě i s naší spoluúčastí,“ dodává s tím, že věří, že peníze najdou. „Byla by škoda promarnit takovou příležitost a připravit se o peníze, o které jsme se tak usilovně ucházeli.“
Dalším projektem, se kterým u Evropské unie Doksy uspěly, je revitalizace parku a dětských hřišť k volnočasovému využití, a to ve výši necelých osmi milionů. „I zde budeme muset nějaké ty peníze přidat a opět se domnívám, že by to neměl být až takový problém,“ říká místostarosta.
Do realizace obou projektů je však podle něj ještě daleko. Nejprve musí zajistit další peníze, dohodnout se na finální podobě projektů, vyřídit veškeré administrativní záležitosti či vyhlásit výběrové řízení na dodavatele. „Doufám, že vše půjde hladce a se samotnou realizací bychom mohli začít už začátkem příštího roku a v lepším případě už letos, a to podle podmínek čerpání dotace,“ dodává na závěr Karel Kapoun.
OPS Máchovo jezero, jejíž hlavní činností je v současné době boj se sinicemi v jezeře, uspěla u komise, která schvalovala přidělení dotací, s projektem pod názvem Spoluprací a partnerstvím k udržitelnému rozvoji cestovního ruchu Máchova jezera na nějž získal finanční prostředky ve výši dva miliony osm set tisíc.