Dámy, nasaďte klobouky, pánové, připravte se na sázky. Po čtyřletém půstu se do Mimoně v neděli vrátí dostihy. Do sedmi oficiálních startů takzvané III. kategorie se zapojí dvaačtyřicet koní, kromě toho se odjedou také dva ukázkové dostihy neregistrovaných koní a poníků.

Sice jde „jen" o starty III. kategorie, dostihy se ale do Mimoně podle celé řady indicií vracejí ve velkém a můžou být zajímavou podívanou pro úplné laiky i pro ty, kteří jsou na závodištích pro koně jako doma.

Návrat dostihů do Mimoně se osobně rozhodl podpořit například prezident českého Jockey Clubu a majitel celé plejády úspěšných koní posledních let Jiří Charvát. „Chce nám pomoct a podpořit nás v začátcích," říká Miloslav Vrlíček ze společnosti Maestoso Luna, které od loňska patří hřebčín a dostihové závodiště v Mimoni.

Dostih s největší finanční dotací se tak v neděli poběží jako Cena společnosti Charvát Group. Celé dostihové odpoledne odstartuje Cena Libereckého kraje a poběží se rovněž Cena města Mimoně.

Přijede i „Váňův" žokej Bartoš

V akci bude možné vidět také špičkové žokeje. Do dvou dostihů je přihlášený například jeden z nejúspěšnějších českých žokejů Josef Bartoš, který doma i v zahraničí jezdí především na koních z tréninku Josefa Váni staršího. Rovinné dostihy v Mimoni budou pro Bartoše zpestřením. Specializuje se totiž na překážky, ve kterých jím vedené koně dokázali vydělat už bezmála 99 milionů korun.

Mimoňské závodiště už včera přijeli zkontrolovat inspektoři Jockey Clubu a dostihům dali definitivní zelenou. Noví majitelé museli odvést velký kus práce. „Tribuny i závodiště byly ve špatném stavu, bylo to hrozně moc práce. Všechno se muselo co nejvíce upravit," popsal Vrlíček.

Dostihy se do Mimoně vrací v roce velkých výročí. Od založení hřebčína a nákupu prvních chovných klisen anglických plnokrevníků totiž letos uplynulo rovných padesát let.

Zároveň je to letos přesně 30 let, co v Mimoni odchovaný kůň Trocadero slavně zvítězil v Československém derby na závodišti v Chuchli. Už dva roky před ním dosáhl stejného úspěchu také mimoňský Taran.

První dostihy se v Mimoni běžely krátce po založení hřebčína, 25. června 1965 a konaly se každoročně až do roku 1996. Po sedmileté pauze byly znovu obnoveny v roce 2003 a získaly si velkou oblibu, dvakrát se přijel do Mimoně na koně podívat také tehdejší prezident republiky Václav Klaus.