Nejvíc lidem chybí v České Lípě dětská hřiště, dalo by se soudit ze seznamu přihlášených nápadů do prvního ročníku participativního rozpočtu (PR). Za pět milionů korun vyčleněných městem bude příští rok možné zrealizovat okolo čtvrtiny ze všech 42 dodaných návrhů. Rozhodnou o tom na podzim sami obyvatelé města. „Je to obrovský úspěch,“ tvrdí o počtu dodaných podnětů jeden z iniciátorů zavedení myšlenky PR v Lípě, zastupitel František Chot.

Uzavírka komunikací na Svárově.
Opravy křižovatek uzavřou silnice na Svárově

U městského parku, na sídlištích Lada, Špičák nebo Slovanka a na mnoha dalších plochách by celkem osmi navrhovatelům vyhovovalo hřiště nebo drobné sportoviště typu venkovní posilovny. Další množina námětů se zabývá posezením a rekreací ve veřejném prostoru. Lidé navrhují venkovní grilovací místa, doplnění laviček do nejrůznějších lokalit nebo třeba celou rekreační zónu podél řeky Ploučnice.

Mezi nápady jsou i takové, na kterých už někdo začal dokonce pracovat. Například Rákosníčkovo hřiště vznikne po dohodě města a společnosti Lidl na místě současného hřiště nedaleko Bardějovské ulice na sídlišti Špičák. Historické lavičky u vodního hradu, které navrhuje opravit jeden z účastníků, už minulý pátek kdosi odmontoval. Snad se na své místo vrátí.

Ilustrační foto
Nezaměstnaných je méně než volných míst

Zaseknout pomyslný drápek by v České Lípě chtěl i novoborský výtvarník Pavel Danys. Ten navrhl plastiku lipové ratolesti, kterou by rád viděl na prostranství před Kulturním domem Crystal. „Uvidíme, jak to dopadne, už mám smluvenou schůzku na úřadě ohledně proveditelnosti,“ podotýká Danys.

Ve stejné lokalitě by někdo jiný rád vybudoval i brouzdaliště pro děti. Přitom stávající vodní plochu s vodotryskem už tímto způsobem mnozí využívají. A ani jim při tom nevadí častý výskyt utonulých koček a drobných hlodavců plujících po hladině.

Chytrá lavička. Ilustrační foto.
Českolipané mohou už jen do konce května posílat návrhy na zlepšení města

Jak už dříve avizovala vedoucí odboru rozvoje města Jolana Nebřenská, další fází bude zpracování návrhů do podoby představitelné veřejnosti. „Budeme občanům poskytovat maximální pomoc. Bude to fungovat tak, že město poskytne nějaké konzultační hodiny, kdy se jednotlivým navrhovatelům bude věnovat některý z úředníků,“ uvedla před časem.

Tato fáze potrvá do konce prázdnin, následně město všechny nápady, které jsou realizovatelné, představí veřejnosti. Například návrh na vybudování provozovny řetězce KFC bude s půlmilionovým finančním limitem zřejmě komplikované prosadit. Ještě letos v říjnu proběhne lidové hlasování o návrzích, které město následně začne uvádět v život. Celý, zatím jen jmenovitý seznam návrhů naleznete na webu tvorimemesto.cz, který Česká Lípa pro tento projekt založila.

Městská knihovna Česká Lípa.
Česká Lípa vybere novou knihovnu v soutěži