Mělo do ní chodit sto předškoláků místo dosavadních čtyřiaosmdesáti. Jenže nebude. Protože se počítá s tím, že jedna třída se zázemím v kompletně zrekonstruované mateřské škole Pastelka v České Lípě vyjde na zhruba 5,5 milionů korun, snížil se počet dětí na celkových 75.

„Ve školkách máme volná místa. O změnách jsme diskutovali s ředitelkou školky. To, že budou tři třídy místo čtyř, jsme projednali i s rodiči,“ informovala starostka Hana Moudrá (ODS) zastupitele.

O demolici Pastelky na Svárově a následné stavbě nové školky rozhodli zastupitelé již před čtyřmi lety.

Důvodem byla celá řada závad na konstrukci opláštění nebo vysoké provozní náklady v budově postavené v 70. letech minulého století v tzv. „akci Z “. „Pokud by se řešení oddalovalo, bylo by to za cenu neustálého odstraňování poruch a havárií, které jsou finančně náročné a nepřináší podstatné zlepšení stavu,“ vysvětlil před časem důvody, proč českolipská radnice přistoupila ke kompletní rekonstrukci, vedoucí investic z odboru rozvoje Petr Tadlík.

Podle studie měla nová školka původně vyjít na 25 milionů a její kapacita se měla zvednout na 100 dětí. Posléze ovšem projektant vyčíslil náklady na necelých 34 milionů korun, a to po vyjmutí vlastní kuchyně ve školce s tím, že předškolákům se bude jídlo dovážet z jiného školského zařízení.

Při schvalování rozpočtu na letošní rok si zastupitelé prosadili, že na stavbu Pastelky včetně demolice půjde 18,7 milionů korun. Suma jim přišla více než dostatečná.

Za třídu pořád stejně

„Podle zkušeností z jiných měst vychází jedna třída i se zázemím na zhruba 4 miliony korun,“ řekl Oldřich Panc (KSČM). Ten se pozastavil nad tím, že kvůli úspoře peněz mají být nyní místo čtyř tříd ve školce pouze tři. „Průměrná cena za třídu tak zůstává ve stále stejné cenové hladině. Přitom čtyři třídy po čtyřech milionech, tedy v hodnotě jako rodinný dům, se vejdou do 18,7 milionů,“ doplnil Oldřich Panc.

Podle Hany Moudré se ale mohou náklady snížit ve výběrovém řízení na dodavatele stavby až o jednu třetinu, stejně jako tomu bylo při stavbě víceúčelové sportovní haly. „Peníze se vrátí do rozpočtu města,“ dodala starostka.

Město aktuálně připravuje veřejnou soutěž na dodavatele nové stavby s tím, že v květnu by se mohlo začít stavět. „Součástí zakázky není jen samotná stavba, ale i projekt, to vše s cílem otevřít prostor pro nabídky na moderní alternativní řešení s krátkou dobou výstavby,“ řekla mluvčí českolipské radnice Kateřina Urbanová. Nová školka by podle ní měla být dokončena ještě letos na podzim.