Kdysi tu pálili ze samopalů a pistolí sovětští vojáci. Testovali tu ovšem také kulomety u obrněných transportérů a někdy i střelbu na pohyblivý cíl z tanků. Někdejší pěchotní střelnice Svébořice v bývalém vojenském újezdu Ralsko možná znovu obživne.

Všechny rozvojové plány s tím počítají

Vyšlo to najevo při projednávání nového územního plánu města Ralsko. Jeho nový dokument počítá nejen se střelnicí, ale v jejím okolí vymezuje i striktní bezpečnostní pásmo. Takové má v Ralsku v dnešních dnech už pouze jediné zařízení, stále aktivní policejní trhací jáma v oboře Židlov.

Teď se ale počítá s tím, že bezpečnostní zóny budou dvě. Tou druhou má být právě svébořická střelnice a její okolí. S jejím využitím pro armádu počítá i Liberecký kraj, který střelnici dokonce zařadil mezi „strategická zařízení pro bezpečnost státu".

Jenže při obnově armádního využití může dojít k názorovým střetům. Ačkoli střelnice a její ochranné pásmo nechybí v návrhu nového územního plánu města Ralska, místní radnice obnovení armádního provozu nakloněná není.

„Bývalá střelnice se v tuto chvíli vůbec nevyužívá, ale je stále vedená jako střelnice a my s tím bohužel nemůžeme dělat nic jiného, než to v územním plánu mít evidované jako střelnici. Ale je to něco, u čeho doufáme, že to díky neužívání brzy zanikne," uvedl pro Deník starosta Ralska Miroslav Králík.

Střelnice v „širších souvislostech"

Vyhraněný postoj Ralska proti střelnici je překvapením. Město má její obnovení totiž zanesené i v dalším rozvojovém dokumentu, v Programu rozvoje města Ralska, jenž vznikl už v roce 2011. V dokumentu se o střelnici doslova píše: „Vzhledem ke konfiguraci terénu (ochranné terénní valy obklopující plochu bývalé střelnice ze tří stran) je toto území ideální pro obnovení pěchotní střelnice, na němž má zájem jak Armáda ČR (31. brigáda radiační, chemické a biologické ochrany Liberec a další jednotky), tak i další ozbrojené složky."

A se střelnicí počítá i Liberecký kraj, který se její obnovou zabývá v rozvojovém dokumentu Zásady územního rozvoje LK (v úřednickém žargonu tzv. „zúrka"), a to v kapitole Bezpečnost státu. Ta se řídí zásadou, která zní: Vytvářet územní podmínky pro zajištění obrany a bezpečnosti státu. Střelnice Svébořice je tu vedená jako „stavba k zajištění bezpečnosti státu". A dokument uvádí, že umístění střelnice pro ruční zbraně pro potřeby armády se má koordinovat v širších souvislostech.

Jinou stavbou než střelnicí Svébořice, se už Liberecký kraj v kapitole Bezpečnost státu nezabývá.

O střelnici už projevilo zájem také Ministerstvo obrany ČR, které chce v areálu střelnice v příštím roce odehrát svou bojovou airsoftovou simulaci Protector 2014, která věrně napodobuje situaci mezinárodních sil v Afghánistánu. Poslední ročník letos v létě se odehrál v areálu letiště v Hradčanech, v ministerském manuálu pro rok 2014 ovšem jako místo bojů nyní figuruje právě střelnice Svébořice.

Více než dvaadvacet let po odchodu posledních sovětských vojáků z Ralska tak může v bývalém vojenském újezdu vzniknout další nepřístupná bezpečnostní zóna. Tou je dnes pouze obora Židlov, kde je umístěná trhací jáma pyrotechnické služby Policie ČR.

Jde o ojedinělé zařízení svého druhu v ČR a vzhledem k vybavení a modernímu pojetí i v Evropě, kde se likviduje nalezená munice. Má stanovené ochranné pásmo pro omezení účinků rozletu zeminy a střepin o poloměru 500 metrů označené výstražnými tabulemi a ochranné pásmo pro omezení účinků akustické vlny o poloměru 2 200 metrů.

Pokud by armáda střelnici obsadila, další část v Ralsku by se stala nepřístupnou. Střelnice leží v místech, kde kdysi stávala významná ves Svébořice, která musela po roce 1945 ustoupit budování vojenského újezdu.