Občanská iniciativa Food not bombs bude tuto neděli v šest večer u obchodního domu Andy v České Lípě nezištně připravovat jídlo pro méně šťastné spoluobčany. V menu se objeví mimo jiné suroviny, které by jinak byly bez užitku vyhozeny.

„Food not Bombs aneb Jídlo místo zbraní je iniciativa, jejíž dobrovolníci už od roku 1988 pracují v městských parcích, na ulicích a v jídelnách. Stovky aktivních skupin se téměř po celém světě věnují podávání bezplatné vegetariánské stravy z potravin, které by jinak skončily mezi odpadem," popisuje činnost iniciativy, zabývající se takzvaným „dumpster divingem", její členka Tereza Stehlíková.

Aktivisté o akci samozřejmě informovali i potenciální klienty a vylepili plakáty v Domě humanity a v azylovém centru pro matky s dětmi. Před dalšími plánovaným večeřemi se chystají akci inzerovat i v českolipském K-centru. Tereza Stehlíková dokonce zašla mezi skupinku bezdomovců a dala jím leták s tím, že si to mají říci mezi sebou. To je nejspíš nejefektivnější cesta, jak s programem seznámit i ty, kterých se to nejvíce týká.

Co bude dobrého?

Těžko se prý dá odhadnout obsah jídelníčku. Záleží hlavně na tom, co se podaří sehnat.

„K dumpster divingu není v Lípě mnoho příležitostí, u nás si řetězce své odpadky střeží. Pokud ve večerních hodinách projdete za obchodem okolo kontejneru s odpadem a budete-li mít takové štěstí, že bude pod železnou mříží pootevřený, možná spatříte bedýnky plné zralého ovoce a zeleniny, jejichž jediným údělem je uhnít na skládce," shrnuje trable se sháněním zdrojů Stehlíková.

Aktivistům již přislíbilo spolupráci několik menších obchůdků a také spřízněný zelinář. Přesto iniciativa shání další dárce. Samozřejmě do pomoci potřebným se může zapojit každý, ať už jen sháněním vhodných nádob pro podávání jídla, nebo i aktivní pomocí při obstarávání surovin, přípravě a samotném rozdávání.

Prostor je i pro nové nápady a jejich snadnou realizaci. „Neexistuje centrální řízení ani vedoucí pracovníci. Každý člověk může navrhovat nové způsoby řešení problémů a způsobů jednání, stojí v manifestu," stojí mimo jiné v manifestu iniciativy.

A jak už bylo naznačeno, iniciátoři akce věří v její pravidelné opakování.