O tom, že mezi námi je stále dost lidí se srdcem na pravém místě, přesvědčila včerejší akce party dobrovolníků, kteří v České Lípě pomáhají dětem ze sociálně slabých rodin.

Celkem čtrnáct dětí se díky skupině kamarádů mohlo v pátek podívat do dětské herny Kokino v České Lípě, kam by se jinak se svými rodiči neměli možnost dostat.

Celý projekt vznikl spíše náhodně. „Asi dva roky zpátky jsem po oslovení kamarádem pomohla dětem z dětského domova v Dubé-Deštné," vypráví Slávka Kopasová, iniciátorka organizace. O její pomoci dětem ze sociálně slabých rodin se začalo díky sociálním sítím více mluvit a přidávaly se i ostatní matky z Českolipska. „Poté mě napadlo, že by se takto dalo pomáhat maminkám, které na tom nejsou momentálně finančně dobře. Pomoct jim a celkově je nastartovat v začátcích, protože přeci jen než sociální odbory vyplatí nějaké dávky, tak to nějakou dobu trvá," říká Slávka.

Slávky a jejího „týmu", který je nyní sedmičlenný, si lidé začali na sociálních sítích více všímat a začali se na ně obracet. „Buď nás někdo osloví, že ví o rodině, která by potřebovala naši pomoc, nebo se do soukromé zprávy ozvou přímo maminky, které mají nějaký problém," popisuje iniciátorka.

V poslední době občas skupince pomáhá také sociální odbor Městského úřadu v Mimoni. „Osloví nás, že mají rodinu, která se ocitla ve svízelné situaci, jestli bychom pro ně neměli nějaké vybavení," dodává Slávka. Tyto rodiny většinou potřebují běžné věci pro děti, do školy, ale například také pleny, nebo kočárek. Lidé z této organizace se poté s rodiči sejdou, zjistí, jaká je jejich situace a jak by bylo možné pomoci.

Dobrovolníci poté pro děti vymýšlí různý program a věnují se jim. „Ve čtvrtek jsme děti vzali do dětské herny, za měsíc chystáme výlet do přírody na koně a budeme opékat buřty. Dneska s sebou máme celkem čtrnáct dětí. Rodiče jsou tady jen dvoje, nebo tedy jedna maminka a jedna babička, která sama vychovává dvojčata," vypráví Slávka. Akce podobné té včerejší chystá skupina každý měsíc.