Na opakované shození tzv. Ciklovy reformy středních škol, která koncem května podruhé neprošla přes zastupitele Libereckého kraje, může doplatit Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově. Schválení jejího plánovaného převodu pod ministerstvo školství od letošního 1. září bylo totiž součástí odloženého návrhu na optimalizaci středních škol.

Více jak rok bojuje šenovská sklářská škola o přežití. Škola s více než 150letou tradicí se dlouhodobě potýká s nedostatkem studentů a vzhledem ke svému zaměření i s vysokými provozními náklady. Kraj odmítal na její provoz doplácet a chtěl ji sloučit s blízkou sklářskou školou v Novém Boru.

Po období protestů studentů, pedagogů, veřejnosti a většiny krajských zastupitelů vstoupil letos na jaře do kauzy ministr školství Josef Dobeš (VV). Ten veřejně přislíbil, že školu bude jako tzv. rodinné stříbro provozovat samo ministerstvo.

Buď reforma, nebo nic

Josef Dobeš ale den před květnovým zasedáním krajských zastupitelů poslal dopis, kde převzetí podmiňuje schválením zeštíhlení sítě středních škol na Liberecku.
„Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy by bylo nucené velmi vážně zvážit odstoupení od tohoto projektu, pokud mu nebude s dostatečným časovým předstihem jednoznačně prokázána kvalifikovaná vůle příslušného orgánu Libereckého kraje k provedení potřebných změn vzdělávací soustavy kraje,“ napsal Dobeš.
Rovněž zde uvedl, že v případě průtahů převezme ministerstvo školu až od 1. ledna příštího roku.

„Převzetí školy ministerstvem je nyní vážně ohroženo,“ řekl bezprostředně po odmítnutí předložené reformy její autor, náměstek hejtmana Libereckého kraje Radek Cikl (ČSSD).

To, že by byl převod šenovské školy podmíněn přijetím reformy středního školství v Libereckém kraji ale na ministerstvu odmítají. „Podle náměstka ministra školství Ladislava Němce se v dopise nejednalo o přijetí komplexní optimalizace,“ reagovala Jana Holíková z odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství.

Dohodnuté kroky platí

Podle ní jarní dohoda s Libereckým krajem nadále platí. „V nejbližších dnech se spojíme s kompetentními osobami kraje. Stále jsme připraveni postupovat v duchu dohody a dohodnuté kroky plnit,“ doplnila Holíková.

V šenovské škole zatím panuje nejistota, jak to s nimi vlastně bude dál. I v návrhu Radka Cikla byla totiž pro šenovskou školu podmínka. Pokud nebude šenovská škola od 1. září fungovat jako ministerská, dojde k 1. lednu příštího roku k avizovanému sloučení s novoborskou školou.

„Tíží nás to. Myslíme si, že když se zachraňuje rodinné stříbro, tak by to mělo být bez podmínek, které ani neovlivníme. Pokud je náš převod spojený s optimalizací ostatních středních škol a nedojde ke konsensu, tak vše opět spadne pod stůl a náš převod k 1. září je ohrožený,“ řekl odvolaný ředitel František Janák, který je v současnosti pověřeným zástupcem ředitele SUPŠS.

Ten stále doufá, že se školu podaří zachránit tím, že přejde pod ministerstvo. „Měla by to být záruka prestiže, kontinuity a kvality pro naše budoucí studenty. Období nejistoty v dalším fungování školy se odráží i na počtu zájemců o studium. Ale první ročník určitě v září otevřeme, mělo by nastoupit šestnáct studentů,“ dodal Janák.