Svou funkci úspěšně vykonávají ve většině více než deset let, přesto ji letos budou muset obhájit, nebo také odejít. Před hotovou věc Liberecký kraj postavil deset ředitelů vlastních sociálních zařízení kvůli novelizované směrnici o jejich jmenování, hodnocení a platových podmínkách z loňského prosince. Zabojovat o křeslo šéfa budou muset také ředitel Domova důchodců ve Sloupu v Čechách a vedení Slunečního dvora v Jestřebí.

„Důvodem je skutečnost, že ředitelé byli jmenovaní do svých funkcí bez výběrového řízení nebo na základě výběrové řízení v jiné organizaci," vysvětlila náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová. „Nově jmenovaní ředitelé, kteří uspějí ve vypsaných konkurzech na základě harmonogramu schváleného radou, budou jmenováni na dobu neurčitou, ale po uplynutí šestiletého období bude jejich pracovní výsledky hodnotit hodnotící komise, která doporučí ponechání ředitelů ve funkci či jejich odvolání a vypsání nového výběrového řízení," doplnila Kadlecová.

Poprvé po třiadvaceti letech prožije období nejistoty stávající ředitel Domova důchodců ve Sloupu v Čechách Zdeněk Vlk, který bude odvolán k poslednímu srpnu. Přestože je ve svých dvaašedesáti letech jedním z nejstarších ředitelů v kraji, svůj post se chystá obhájit. Stejně tak jeho kolega ze Slunečního dvora v Jestřebí, ředitel Pavel Kos, který má odejít o měsíc déle.

Vize obou je především dokončit započatou práci. „Rád bych pokračoval v projektu transformace poskytování sociálních služeb, když už jsem se na tom podílel," řekl Deníku Pavel Kos. S rozhodnutím rady Libereckého kraje a směrnicí souhlasí. Sám přitom v minulosti výběrovým řízením prošel.

„Na to jsou různé názory. Na jednu stranu by člověk měl obhájit svou pozici, protože je potřeba, aby dokázal, že je ve své funkci zdatný a dokáže plnit úkoly. Rozhodně by ale měla být zohledněna dosavadní práce i výsledky všech kontrol," podotkl Kos.

Příspěvková organizace Libereckého kraje Sluneční dvůr v Jestřebí poskytuje sociální služby dospělým ženám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení. Tamní pracovníci v tuto chvíli pečují o dvaapadesát klientek. Jak upozornil tamní ředitel, v minulosti to bylo však mnohem více a v neposlední řadě za jiných podmínek. „Určitě se podařilo udělat hodně věcí. Zlepšily se ubytovací i materiálové podmínky klientů, například se zrušily uniformy a výrazně se snížil počet vícelůžkových pokojů. Mívali jsme až sedmilůžkové a dnes máme pouze dva po třech lůžkách," jmenuje Kos.

Velmi pozitivní změnou, která se zřejmě týká i dalších podobných zařízení, je lepší přístup ke klientům. „Zaměstnanci jsou pravidelně proškolováni, zavedli se různé pracovní terapie, které klienti zúročují například na pravidelných výstavách," doplnil Kos.

Směrnice rady Libereckého kraje se dále týká ředitelů Domova v Raspenavě, Domova pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou, Velkých Hamrech, a Jindřichovicích pod Smrkem, Domova seniorů v Liberci Františku, Centra intervenčních a Psychosociálních služeb Libereckého kraje, Domu sociálních služeb Tereza, Domova centra aktivity v Hodkovicích.