Jeho cílem je také přilákat do obou oblastí více turistů a propojit je pomocí dvou významných osobností, tedy hraběte Valdštejna a knížete Pücklera, kteří se významně v 19. století podíleli na rozvoji svých regionů.

První z řady chystaných akcí a seminářů v rámci projektu proběhl v Doksech a zaměřen byl na vytvoření jedno či vícedenních turistických nabídek v obou regionech.

Česká strana svým partnerům, zástupcům z informačního centra a dalším subjektům v cestovním ruchu v Bad Muskau představila turistické zajímavosti v regionu Máchův kraj a zajímavé nabídky některých ubytovatelů, například penzion Rut, který byl ve Starých Splavech postaven v roce 1927 a patří rodině Formanů, z níž pochází i světově uznávaný režisér Miloš Forman.

Ředitel Městských kulturních zařízení v Bělé pod Bezdězem Petr Matoušek představil aktivity na bělském zámku, který společně s Doksy, Novým Berštejnem, Mnichovým Hradištěm a Zvířeticemi byl součástí takzvaného Valdštejnského panství. „Debata přinesla zajímavé postřehy, jako například že senioři upřednostňují jednodenní výlety s bohatým kulturním a poznávacím programem a jsou ochotni cestovat do vzdálenosti cca 200 km. Je potřeba také vytvářet nabídky s bezbariérovým vstupem," uvedla za projektový tým Renata Mauserová, vedoucí Městského kulturního střediska v Doksech.

Seminář zakončila prohlídka dokského zámku, při které si hosté z Německa prohlédli části památky, ve kterých v rámci projektu vznikne turistické informační středisko a prohlídkový okruh.