Bílá paní by se měla zjevovat na dokském zámku. Podle dostupných informací se jedná o Alžbětu z Valdštejna, jejíž čtyřletá dcera se utopila. Abychom zjistili, jak to ve skutečnosti s pověstí je, je třeba se ponořit do historických pramenů.

Dokský zámek nechal postavit na místě bývalé tvrze koncem šestnáctého století Jan z Vartenberka. Původně jednopatrový zámek a celé Bezdězské panství od roku 1680 do konce druhé světové války vlastnili Valdštejnové.

„Ti nechali dostavět druhé patro, barokní prvky jako třeba portál nebo balkon a v roce 1700 postavili zámeckou věž s cibulovou bání,“ upřesňuje Renata Mauserová, ředitelka Městského kulturního střediska v Doksech.

Utonula v kašně

Od druhé poloviny devatenáctého století zámek sloužil jako letní sídlo Valdštejnům. Kolem něho vybudovali anglický park s krásnou zahradou, ve které stály dvě kašny s fontánami.

„A právě jedna, umístěná v zadní části zahrady a zastíněná vzrostlými lipami, se stala hrobem malé, asi čtyřleté Elišky, dcery Alžběty a Kristiána z Valdštejna,“ doplňuje Renata Mauserová. Ti měli zámek ve vlastnictví v letech 1832 až 1858.

Jedno parné letní odpoledne, kdy dívenka byla se svou chůvou a maminkou v zámecké zahradě, si obě ženy zdřímly, a když se probudily, zjistily, že dítě někam zmizelo. Marně ji hledaly po celé zahradě.

Až po několikahodinovém hledání nahlédly i do kašny v rohu zámecké zahrady a v ní našly utonulou Elišku. Alžběta s Kristiánem se po této události nikdy na zámek nevrátili a do roka zemřela žalem i Alžběta. To je doložitelná historická skutečnost.

Pověst dál praví, že za nějakou dobu, kdy se zase začalo v kašně topit další dítě, objevila se Bílá paní a dítě zachránila. Lidé se jí nejdřív báli, ale pak si na ni zvykli. Vždy byla totiž tam, kde se dělo něco nekalého a hlavně držela ochrannou ruku nad dětmi.

Zjevuje se i nyní

V současné době je na zámku v bývalé zámecké kapli obřadní síň a prý se při obřadu také zjevila Bílá paní, aby popřála snoubencům hodně štěstí. „Také lze na zámku přespat v apartmánu ve věži a přesně o půlnoci se opět novomanželům, pokud zde chtějí strávit svatební noc, zjevuje Bílá paní.“ vypráví Renata Mauserová s tím, že to už je pouze krásná legenda.

Pověst o Bílé paní zpracoval Vladimír Resl v Pověstech Máchova kraje. Tato postava se objevuje i v německých pověstech.
„Doplnila jsem ji o současnost, protože jsem slyšela vyprávění jedněch svatebčanů,“ dodala Mauserová.

Postava Kristiána, který se v pověsti vyskytuje, je velmi zajímavá i z historického hlediska. Zasloužil se o záchranu chátrajícího Bezdězu. „V roce 1840 začal s prvními opravami hradu a vyhnal všechny hledače pokladů a další rozkradače,“ podotýká ředitelka Městského kulturního střediska v Doksech.

Příště: Nový Bor – tajemný úkryt Morina díra

Autor: Tomáš Mařas