Konec tápání. Město Doksy v pátek zveřejnilo přesnou podobu podmínek, za kterých pronajme část pobřeží Máchova jezera ve Starých Splavech. Dle očekávání podmínky kopírují záměr pražského podnikatele Michala Boušky, který vloni Dokským nabídl, že část pobřeží ve Starých Splavech zvelebí.

Doksy za pronájem pobřeží na 20 let požadují nejen platbu samotného nájmu, ale také investice za nejméně 12 milionů korun včetně vybudování občerstvení na molu s venkovním posezením, postavení altánu, beachvolejbalového hřiště i úpravu chodníků a komunikací na břehu jezera.

Šité na míru?

Zájemci o zvelebení pobřeží teď mají pouhý měsíc do 4. února aby podali Dokským své nabídky. „V průběhu této lhůty připravíme smlouvu o investicích a podmínkách, včetně té podmínky že vše musí být veřejně přístupné a všechny smluvené investice přejdou v budoucnu na město," informovala starostka Doks Eva Burešová.

Město požaduje investice, jaké navrhoval už vloni developer Michal Bouška. Záměr pronájmu pobřeží proto působí, jako by byl ušitý na míru právě pro něj.

„To je vaše subjektivní vnímání věci," říká na námitku Oldřich Filip, právní zástupce města Doksy. „Podmínky, města jsou minimálním požadavkem. Hypoteticky může někdo jiný nabídnout, že splní podmínky města a ještě k tomu vybuduje nové Máchovo jezero a přidá hodinky s vodotryskem. A orgány města se pak musí rozhodnout, jaké nabídnuté podmínky jim nejvíce vyhovují. Není to veřejná soutěž, ale záměr pronájmu," hájí právník způsob, jak chtějí Doksy dojít ke zvelebení pobřeží Máchova jezera.

Dokská radnice se přitom nijak netají tím, že všechno se dělá právě kvůli Bouškově záměru. „Zříci se jeho nabídky by byla jednoduchá cesta. Ale nemám ráda cesty jednoduché, naopak, cesty složité považuji za výzvy, které je nutné překonávat," vyznala se v městském zpravodaji vydávaném radnicí starostka Eva Burešová.

Jediné, v čem se plány podnikatele Boušky a města Doksy liší, je částka, která se má na břehu jezera proinvestovat. Zatímco Michal Bouška mluvil o 20 milionech korun, Doksy teď skromněji požadují investice za nejméně 12 milionů korun (tedy bez DPH).

Moderní pobřeží může mít Máchovo jezero už za rok a půl. Doksy totiž chtějí schválit vítězný projekt už v únoru, přičemž vítěz musí mít všechny investice hotové už do konce října! Výjimkou je občerstvení na molu a hřiště na beachvolejbal, která mají „uzávěrku" až v červnu 2014.