Falešný energetik obchází Semilsko, v ohrožení jsou senioři. Jedna z jeho obětí přišla tento týden o téměř třicet tisíc korun a další dokumenty. „Ve středu se pohyboval v Semilech v lokalitě Podmoklice,“ doplnila policejní mluvčí Ivana Baláková. Mezi 13. a 14. hodinou navštívil domácnost dvou seniorek ve věku 80 a 77 let, kterým se představil jako zaměstnanec energetických závodů. První z nich reagovala duchapřítomně a o žádné peníze nepřišla.

V semilské Nádražní ulici si vyhlédl osmdesátiletou ženu, které se vracela domů z nákupu společně se svým psem. V domě, kde bydlí, ji pak doběhl a sdělil jí, že jí nese přeplatek z vyúčtování za odběr elektřiny ve výši dva tisíce korun. Ve chvíli, kdy žena odemkla dveře a vpustila do bytu psa, tam společně s ním vběhl i „energetik“.

ŠMEJDI. První promítání dokumentu o otřesných praktikách prodejců na předváděcích akcích proběhlo včera v Domově s pečovatelskou službou.
Šmejdi už se do města nehrnou

Paní bylo jasné, že tu není něco v pořádku. Nijak se nenechala ovlivnit příslibem vyplacení 2 000 korun a uvažovala racionálně. Když „energetik“ vytáhl pětitisícovou bankovku a žádal ji o vrácení 3 000 korun, řekla mu, že je nemá. Lhala. Do policejního protokolu později uvedla, že si v tom momentě vzpomněla na televizní reportáže, které před podobnými podvodníky varují a byla si jistá, že jeden takový právě stojí před ní.

„Dokonce mu to řekla do očí. On na to ze sebe vykoktal, že jí může ukázat zaměstnanecký průkaz, ale potom byt promptně opustil. Naštěstí si odtud nestačil s sebou nic vzít,“ poznamenala policejní mluvčí. Seniorka okamžitě volala tísňovou linku 158 a na podezřelého muže upozornila.

Policisté mnohdy varují seniory před podvodníky i přímo na ulici.
Pozor na falešné energetiky, vydělávají především na důvěřivých důchodcích

Falešný energetik navštívil svou druhou oběť kolem 14. hodiny. Tentokrát vsadil na moment překvapení a bohužel mu jeho taktika vyšla. U 77leté paní zazvonil na domovní dveře a ona mu otevřela v domnění, že za nimi stojí syn. Představil se jí jako zaměstnanec energetických závodů a bez pozvání vpadl do jejího bytu, kde se choval jako doma.

V tomto případě předstíral, že kontroluje elektrické rozvody. Když pak majitelku bytu poslal do obýváku, aby kvůli měření vypnula televizi, a ocitl se na chvíli bez dozoru, popadl v kuchyni dvě peněženky s koženým pouzdrem a i s lupem zmizel.

Autobus. Ilustrační foto
Pozor na změny v jízdních řádech ve školním roce

Získal tak 27 800 korun a doklady. „V jeho rukách bohužel skončila spolu s peněženkou i fotografie zesnulého manžela seniorky, což ji rozesmutnělo nejvíce,“ dodala Baláková.

Policisté se případu od středy intenzivně věnují a na základě získaných poznatků vytvořili pravděpodobný portrét falešného energetika. Hledaný podvodník je muž mezi 40 až 50 lety, spíše štíhlé postavy. Má světlé oči a světle hnědé, krátké vlasy. Mluví česky bez akcentu nebo řečové vady. V jedné domácnosti nosil dioptrické brýle, v druhé nikoliv.

ČEZ upozorňuje, že jejich zaměstnanci v terénu nikdy nevybírají od klientů peníze v hotovosti.