Dopravní výchova dětí je stále tématem dne. Na silnicích je totiž stále mnoho nehod, jejichž účastníky jsou nejmenší.
„Dosavadní vývoj nehodovosti v roce 2007 ukazuje u nehod zaviněných dětmi nárůst ve srovnání s rokem 2006. Jedná se o nehody zaviněné cyklistou,“ upřesnil tiskový mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.
Učitelé také upozornili na téměř neuveřitelnou skutečnost: mnoho dětí ještě ve třetí třídě neumí jezdit na kole. Tak je to v rámci dopravní výchovy učí.
Česká Lípa, která provozuje dětské dopravní hřiště, získala šest jízdních kol. „V červnu roku 2007 se na Dětském dopravním hřišti v České Lípě uskutečnilo krajské kolo dopravní soutěže mladých cyklistů, pro které byla tato jízdní kola zakoupena. Nyní je věnujeme pro zajištění výuky dopravní výchovy,“ uvedl Vladimír Richter, radní LK pro dopravu s tím, že na DDH v České Lípě probíhá výuka dopravní výchovy dětí mateřských, základních a speciálních škol z celého okresu. Výuku dopravní výchovy tu každoročně absolvuje přibližně 1450 dětí.
Dalším problémem zajištění dopravní výchovy je její financování, které je v Libereckém kraji nejednotné. Přispívají města, min. dopravy, kraj, případně i další subjekty.
„Jako systémové řešení problému se navrhuje každoroční příspěvek vypočtený dle výkazu o počtu dětí, které prošly dopravní výchovou na dětském dopravním hřišti,“ upřesnil Jiří Langer.
„Dalším ze specifických cílů je i zavedení systému ve výuce dopravní výchovy a využívání dětských dopravních hřišť se stejnými podmínkami pro všechny děti v kraji,“ upozornil Vladimír Richter.
Jako jednu z cest zavedou dopravní výchovu pro všechny žáky čtvrtých tříd, to znamená pro děti, které od 10 let mohou být samostatnými účastníky silničního provozu

Další zprávy z regionu najdete zde