Město vyhlásilo koncesní řízení na zajištění městské hromadné dopravy. Ačkoliv jsou zadávací podmínky velmi přesné a rozsáhlé, starostka Hana Moudrá říká, že jde jenom o průzkum trhu a cen.
Doporučeným dopisem oslovila radnice šest firem. „Vzhledem k tomu, že jsou v současné době projednávány podmínky provozu městské hromadné dopravy na příští rok a zastupitelstvo města bude projednávat rozpočet roku 2008, nechává odbor dopravy provést monitoring aktuálních nabídek služeb a cenových relací na trhu hromadných dopravců,“ uvedla starostka Hana Moudrá.
Nahlédnutím do podmínek, které obdrželi dopravci, ale zjišťujeme, že s největší pravděpodobností nejde o pouhý průzkum cen. Zájemci musí doložit například výpis z trestního rejstříku a další doklady. Kromě toho své nabídky mají odevzdat do 28. listopadu v přesně označených obálkách. V zadávacích podmínkách se také uvádí, že obálky otevře komise 3. prosince.
Na dotaz, zda zadávací podmínky koncesního řízení schvalovalo zastupitelstvo nebo rada města, odpověděla starostka: „Informace budou sloužit pro potřeby projednávání podmínek a schvalování rozpočtu a monitoring realizuje odbor dopravy.“
Ondřej Fábera ze Společnosti pro veřejnou dopravu přitom považuje vyhlášení koncesního řízení za krok správným směrem. Město podle něj kopíruje Ústecký kraj.

Plné znění dokumentu vydaného městským úřadem ke stažení ve formánut pdf

„Současný zákon 111/94 vůbec nepočítá s tím, že by se dopravci měli vybírat. Zadavatel služby nemusí výběrové řízení uskutečnit,“ vysvětlil.
Na tento druh koncesního řízení se nevztahuje zákon o veřejných zakázkách ani zákon 139/2006 o koncesních smlouvách a koncesním řízení. A v současné době platný zákon 111/94 o veřejné dopravě pojem výběrové řízení na veřejnou službu nezná.
V podmínkách, které obdrželo šest vybraných dopravců, se říká, že jde o udělení koncese na provozování městské autobusové dopravy od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2014. Je zde také závazek, že počet najetých kilometrů bude minimálně 600 tisíc ročně.
„Rozhodujícím kritériem bude cena za jeden kilometr. Při hodnocení nabídek bude zohledněno také stáří vozového parku, počet nízkopodlažních autobusů a elektronický vizuální iformační systém,“ citujeme z podmínek koncesního řízení.
V současné době provozuje městskou autobusovou dopravu firma Vett Zákupy. Zatím má s městem uzavřený dodatek smlouvy, který platí do konce letošního roku.
Do konce roku podle dohody s městem bude na linkách městské autobusové dopravy jezdit šest nových nízkopodlažních autobusů. Česká Lípa ještě před podepsáním dohody angažovala na pět týdnů ČSAD Semily.

Další zprávy z regionu najdete zde