V Libereckém kraji napadlo od večera až 20 centimetrů nového prachového sněhu, v horách místy až 40 centimetrů. Jeho odklízení komplikovaly nízké teploty, při nichž neúčinkovala sůl, a také vítr, který v otevřených úsecích vytvářel sněhové jazyky a závěje.

„Hlavně na Frýdlantsku nebylo možné přes veškeré úsilí udržet některé úseky sjízdné,“ řekl ČTK hlavní dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil. Sněžení i vítr postupně ustává a vítr se uklidňuje. Silničáři přesto doporučují, aby motoristé alespoň dopoledne na silnice nevyjížděli, pokud nemusí.

Během středečního odpoledne a večera nedošlo na českolipských silnicích k žádné vážné nehodě. Ve čtvrtek dopoledne vyjížděli hlídky dopravní policie ke dvěma kolizím. Problémy však mají hlavně kamiony. V oblasti Okrouhlé a také na Práchni dohlížela od středečního večera na dopravu policie.

Hlídky řídily provoz také na trase Doksy - Česká Lípa, nedaleko Starých Splavů. Část silnice je v současné době zcela uzavřená. „Mezi Jestřebím a Starými Splavy uvízl kamion, který se již více než dvě hodiny snaží vyprostit odtahová služba a komunikace je oboustranně uzavřená,“ informovala Deník mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Podle ní může uzavírka trvat ještě hodinu.

Kvůli uvízlým kamionům jsou problémy hlavně na Českolipsku na hlavní silnici I/9. O Svoru směrem na Českou Lípu je komunikace pro kamiony zcela neprůjezdná, projedou jen osobní automobily a autobusy. „I na hlavních silnicích je ujetá zledovatělá vrstva sněhu, úpravu silnic komplikují nízké teploty a vítr,“ řekl hlavní dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil.

V Libereckém kraji začalo sněžit ve středu po poledni. Teploty v kraji klesly vlivem inverze na některých místech až k 12 stupňům pod bodem mrazu, což snižuje účinnost chemického posypu, a silnice proto mohou namrzat. "Hlavně na mostech by si měli dávat motoristé pozor," dodal Pavel Pospíšil. Silničáři mají v terénu všechnu dostupnou techniku, i sypače ale často váznou v kolonách.

Krajská správa silnic zajišťuje údržbu bezmála 2500 kilometrů silnic na území kraje, z toho jen třetina je udržována chemicky. Zcela bez údržby je 83 kilometrů komunikací. Jde ale většinou o málo využívané cesty třetí třídy, po nichž nejezdí veřejná doprava.

Upozornění pro motoristy:

• Silnice I. tříd jsou ošetřeny chemickým posypem, vrstva rozbředlého místy ujetého sněhu, sjízdné se zvýšenou opatrností.
• Silnice II. a III. třídy místy vrstva nového sněhu, sjízdné se zvýšenou opatrností.
• Vlivem nízkých teplot (pod -10 st. C) je snížená účinnost chemického posypu.
• Všechny silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.
• Doporučujeme vyjíždět pouze se zimní výbavou, zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla.

Dopravní komplikace a omezení

• Dopravní komplikace jsou hlášeny ze silnice II/268 u Dolní Krupé směrem na Mimoň, ve stoupání blokují kamiony provoz. Úsek je částečně průjezdný pro osobní automobily.
• Mezi Jestřebím a Starými Splavy uvízl kamion, který se již více než dvě hodiny snaží vyprostit odtahová služba a komunikace je oboustranně uzavřená (do cca 14.30 hodin).
• Na sinicích I. tříd je místy vrstva ujetého sněhu, která se bude během dopoledne postupně odstraňovat.
• Po půlnoci bylo doporučeno na silnici R 35 v úseku Turnov – Liberec použití sněhových řetězů. Po 8 hod. předpokládáme průjezd bez problémů.
• Policie ČR průběžně uzavírá silnici I/ 9 v úseku Svor - Jiřetín pod Jedlovou. Umožňuje tak provádět zimní údržbu tohoto klimaticky exponovaného úseku (silný nárazový vítr).