Dny města Mimoně vyvrcholí v sobotu Dostihovou poutí. Ta začíná v areálu mimoňského hřebčína ve 13 hodin a pokračuje i v neděli. Na programu jsou rovinné závody, program zpestří i například závod poníků.

Oslavy začaly už ve čtvrtek a pokračují po celý víkend. Mimoň se na tyto dny dobře připravila, bohatý program je určený zcela pro všechny: od dětí po dospělé, od milovníků sportu po obdivovatele kultury.

Hudba i sport

Tradičními se staly dostihy. „Zahájenou tradici, kdy se dostihů účastnil i prezident republiky, nám vloni přerušily ničivé povodně,“ poznamenal starosta Mimoně František Kaiser. Na programu ale Mimoňský dostih prezidenta – Cena Severočeské vodárenské společnosti na 2 600 metrů nechybí. Začíná v sobotu v 15.45 hodin a je do něj přihlášených sedm koní.

Závodiště ale nabídne doprovodný program. Jako každoročně si budou moci diváci vsadit na své favority, zahraje skupina Dalton Brothers, pro děti tu budou připravené atrakce – trampolína, aqua zorbing, kolotoče, bavit je budou animátoři a své umění představí trenéři agility se svými čtyřnohými svěřenci.
Jednou z tradičních doprovodných akcí bude také promenáda dam v kloboucích a vyhlášení toho nejnápaditějšího.

Ocení legionáře

Po oba dny bude otevřený areál Božího hrobu a nová expozice v Městském muzeu. V sobotu v 8 hodin odstartuje na mimoňském koupališti závod MTB triatlon s Tomášem Slavatou. V deset hodin pak odhalí pamětní desku Sergeje Rudolfa Řehounka, legionáře a účastníka bitvy u Tvorova, který žil po roce 1945 v Mimoni a byl poštmistrem.

Sobotní oslavy zakončí program na koupališti, který asi ve 22.30 vyvrcholí hasičskou fontánou a ohňostrojem.

V neděli pak budou pokračovat dostihy na mimoňském závodišti. V 17 hodin začíná v kostele sv. Petra a Pavla koncert dobové hudby skupina Ad Vocem. Přednesou hudbu méně známých skladatelů 16. a 17. století.

V rámci programu předá starosta František Kaiser také poděkování osobnostem, které se zapsaly do života Mimoně. Celkem zastupitelé schválili předání ceny třiapadesáti osobnostem. Ceremoniál proběhne v sobotu po skončení programu dostihového dne. V historii města probíhá tato slavnost poprvé a podle slov starosty je důležité, aby ocenění věděli, že si představitelé města jejich práce váží.

PROGRAM

sobota 20. 8. a neděle 21. 8

Zdarma otevřen äreál Božího hrobu (Lužická ulice)
9.00 – 12.00 a 13.00 – 16.00

Vstup zdarma do Městského muzea (Lužická ulice)
9.00 – 12.00 a 13.00 – 16.00

Odhalení pamětní desky Rudolfa Sergeje Řehounka
Březinova ulice 97/V v 10.00

Dostihová pouť – (so: rovinné dostihy, ne: překážkové dostihy)
areál otevřen od 13.00 do 18.00
Dostihy, sázky, občerstvení. Atrakce a bohatý program pro děti, ukázky agility. K poslechu hraje Dalton Brothers. Bude vyhodnocen a oceněn nejhezčí klobouk.
Vstupné: dospělí 50 Kč, dámy v klobouku 40 Kč, děti 10 Kč.

Koupaliště
8.00 – Mimoňský MTB triatlon s Tomášem Slavatou
17.00 – sportovní soutěže pro děti
19.00 – zapálení vatry a kulturní program
cca 23.00 – hasičská fontána a ohňostroj

Kostel sv. Petra a Pavla – neděle 21. 8. v 17.00
Koncert dobové hudby
Skupina AD VOCEM. Vstupné dobrovolné.