Snaha o to, aby město či obec vypadalo k světu. To je prioritou vedení jednotlivých měst a obcí na Českolipsku, a tak žádají o dotace na ministerstvech či na kraji. Jak se jim to daří? Zajímalo nás, zda byly některé žádosti o dotace zamítnuty, z jakých důvodů a co se naopak podařilo?
Mimoni nevyhověli 7x
Podle starosty města Františka Kaisera podala Mimoň pro letošní rok celkem dvaatřicet žádostí o dotaci. „Další žádosti jsou v běhu. Některým žádostem bylo vyhověno pouze částečně, jako například v případě vyprošťovacích nůžek pro naše hasiče,“ řekl František Kaiser. Město v tomto případě žádalo o poskytnutí finančích prostředků ve výši 800 000 korun, dostalo ovšem 380 000 korun. Za vydařené považuje starosta žádosti týkající se obnovy zvukového vybavení mimoňského kina v Domě kultury Ralsko. Místo zastaralého systému, který v kině fungoval již od roku 1964 bude na jeho místě nový systém Dolby Digitalex, který používá většina multikin po celé České republice.
Zamítnuta byla z důvodu nedostatku financí dotace na rekonstrukci Zámeckého mostu. Ten měl být podle předpokladů hotov již na konci tohoto roku, ale práce se právě z důvodu nedostatku financí zastavily. Neúspěšná byla rovněž žádost o poskytnutí finančních prostředků na dostavbu tělocvičny, rekonstrukci seskupení soch v Sokolské ulici. „Budeme hledat jiné zdroje,“ uvedl starosta.
Stráž neuspěla
Jen příspěvky z grantů daly pro letošní rok možnost Stráži uskutečnit malé investiční akce. „Máme zažádáno o dotace na ministerstvu financí. Bohužel jsme pro letošní rok nedostali nic,“ pokrčila zklamaně rameny starostka města Věra Bradáčová.
Příspěvky šly například na uspořádání adrenalinového dne, na opravu hasičského vozu a hasičských přístrojů. „Chtěli bychom dokončit školní hřiště a také hasičskou zbrojnici. Nedostatek financí má vliv na opravy školy,“ vyjmenovala starostka. I když si město ve svém rozpočtu vytvořilo dostatek finančních prostředků na spoluúčast, přesto se strážským podle starostky nepodařilo na peníze dosáhnout.
Zákupy byly úspěšné
O mnoho úspěšnější než ostatní města byly Zákupy. Ty měly podle starostky Miloslavy Hudakové požádáno o tři dotační tituly a pouze jeden z nich nevyšel. „Úspěšné byly žádosti o poskytnutí financí na regeneraci komunikací po sovětských posádkách a na pořízení územního plánu.
V letošním roce je podle slov starostky město úspěšné. Město však musí dát svůj podíl, v městské kase musí být dost peněz na to, aby o finanční prostředky mohlo zažádat. „Více úvěrů by město neuneslo,“ dodala starostka.
Chtějí odstranit následky orkánu
V jedenácti případech žádostí o dotaci z různých fondů byl úspěšný Žandov. „Uspěli jsme v žádosti na zřízení dvou bytových jednotek
ve výši 1 100 000 korun, dále jsme obdrželi dotace na prostředky požární ochrany, na studii proveditelnosti rekonstrukce jednoho z nejstarších domů v Žandově nebo na pořízení knihovního softwaru,“ vyjmenoval starosta Žandova Zbyněk Polák. Žandov bohužel neobdržel finanční prostředky na likvidaci škod způsobených lednovým orkánem Kyrill. Nyní probíhají přípravy na podání žádosti o dotace z evropských fondů na generální rekonstrukci kultuního domu Koruna. Prioritou je připojení doposud nepřípojených občanů na kanalizační síť a ČOV.

Další zprávy z regionu najdete zde