Hovoří rychlostí blesku, jsou pohotoví, umí dobře zalichotit a když je odmítnete, tak také hodně rychle obrátit a znechutit lidem jinak klidnou pochůzku po městě. „Mladá paní, to je dnes ale pěkný den a vy máte tak upřímný úsměv, co takhle kdybych vám dal slevu na nákup parfému, za který jinde zaplatíte o několik stovek více…"

Najisto zamířili před vánočními svátky do Nového Boru pouliční prodejci. Ve městě, které jako jedno z mála v Libereckém kraji nereguluje podomní a pouliční prodej, jim totiž obchod jen kvete. Techniky prodeje prakticky totožné s těmi, co používají tolik diskutovaní šmejdi, místní často pobuřují.

„Kdybyste to viděla, jak na mě byl nepříjemný, když jsem mu několikrát zopakovala, že si od něj opravdu nic nekoupím. Nechápu, co si o sobě myslí, jsou fakt neomalení a neodbytní," vylíčila svůj zážitek Anna Nováková.

Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák lidem radí, aby se v případě potřeby obrátili na strážníky. „Městská policie má příkaz vystupovat a jednoznačně zasáhnout. Povolené to sice mají, ale právo obtěžovat lidi ne. Potom jde jednoznačně o přestupek," řekl Deníku Dvořák.

Zda se Bor zařadí v budoucnu mezi města, která obchodníky pod širým nebem už dávno vyhnala za své brány, je velmi nejisté.

Tržní řád, který by tento druh prodeje omezil, totiž minulé zastupitelstvo neschválilo a to nové zase prozatím žádné změny nenavrhlo. „Jsou názory pro i proti. Předpokládám, že to bude znovu předložené," říká novoborský starosta. „Pokud to neprošlo zastupitelstvem, snažíme se soustředit na osvětu," dodává.

O značný krok napřed jsou před Borem v souvislosti s omezením podomního a pouličního prodeje například v České Lípě, Doksech a Mimoni, kde zastupitelé prodejce omezili přijetím nového tržního řádu.