Nový Bor a Dubá bojují v soutěži Cesty městy, která oceňuje města a obce za jejich přínos ke zvyšování bezpečnosti dopravy. Nový Bor se do 13. ročníku soutěže přihlásil s rekonstrukcí Kalinovy ulice, Dubá chce porotu zaujmout novým chodníkem v Nedamovské ulici.

Soutěž, kterou vyhlašuje Nadace Partnerství, se v těchto dnech přehoupla do hodnotící fáze. V ní odborná komise navštíví všechny kraje republiky, aby ohodnotila 41 dopravních projektů různých objemů a funkcí od rekonstruovaných křižovatek přes cyklostezky až po nová náměstí.

V Novém Boru komise zavítá do Kalinovy ulice v centru města. Radnice za její rekonstrukci zaplatila bezmála devět milionů korun. „Stavba byla plně hrazena z vlastních prostředků města, nebyl bohužel vypsán žádný dotační titul, z kterého by bylo možné stavbu financovat," řekl Deníku vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Jeništa. Rekonstrukce začala v polovině loňského června, skončila koncem letošního března.

Podle Jeništy se obyvatelům Kalinova ulice v novém kabátě líbí. „I když se zpočátku vyskytly negativní reakce, většinou na průběh stavby a použití těžké techniky, po jejím dokončení jsou ohlasy veskrze kladné," tvrdí Jeništa.

NOVÝ BOR. Kalinova ulice po nákladné rekonstrukci.Více míst pro auta

Na opravy ulice stavebníci použili výhradně přírodní materiály. „Domnívám se, že dojde ke zkvalitnění života obyvatel v dané lokalitě. Už jen tím, že povrch komunikace je jednotný, bez výtluků, s rekonstruovanou komunikací pro pěší," říká Jeništa. V ulici je také nové veřejné osvětlení, kanalizační řad včetně přípojek či mobiliář.

„Zvýšila se bezpečnost silničního provozu, přibylo parkovacích míst," vyjmenovává Miroslav Jeništa a dodává, že Kalinova ulice je nyní moderním prostorem se zachovanou historickou tradicí.

Bezpečně do kempu

V Dubé se rozhodli postavit chodník vedoucí z Nedamovské ulice až k Autokempu Nedamov, který je především v letní sezoně častým cílem turistů. Stavba vyšla na bezmála 3,1 milionu korun, skoro dva milióny radnice získala na dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Práce začaly loni v září, hotovo bylo v listopadu. „Do poloviny letošního května se pak řešily nedodělky; finální úpravy okolního terénu či zatravnění," uvedla Deníku Zuzana Martínková z dubské radnice.

Výstavba nového bezbariérového chodníku podle ní podstatně zvýšila bezpečnost všech osob, pohybujících se podél krajské komunikace. „Do doby, než zde chodník vznikl, museli všichni chodit po frekventované komunikaci. Po několika stech metrech chůze po silnici zpravidla sešli na hlinitou vyšlapanou pěšinu, která vedla lipovou alejí dál k Nedomovu," doplnila Zuzana Martínková s tím, že například maminky s kočárky musely jít celou cestu po silnici.

Nová zastávka

„Situace byla natolik nebezpečná, že se ji město rozhodlo vyřešit právě tímto způsobem," vysvětlila Martínková. Bezbariérový chodník měří asi 900 metrů, končí u vjezdu do kempu, kde zároveň vznikla autobusová zastávka.

Obyvatelé Dubé prý výstavbu chodníku uvítali. „Ohlasy jsou jednoznačně a výhradně kladné. Nejen místní, ale i pravidelní návštěvníci města, kteří se sem každoročně vracejí, se shodují na tom, že realizace tohoto projektu výrazně přispěla ke zvýšení bezpečnosti," shrnula Zuzana Martínková.

O soutěži Cesty městy• Hodnotí dokončení dopravních řešení zaměřených na zvyšování bezpečnosti provozu, zkvalitňování veřejného prostoru a optimální uspořádání dopravy. Porota hodnotí přihlášená řešení podle čtyř kritérií: přínosu pro obyvatele, kvalitě provedení, inspirativnosti a originalitě a konečně širších souvislostí.
• Obce do soutěže nejvíce přihlašovaly opatření pro cyklisty a chodce, zklidněné ulice, rekonstruovaná náměstí či lávky a mosty. Nejvíc přihlášek přišlo z Prahy (6) a Libereckého kraje (5).
• Slavnostní vyhlášení vítězů, kteří se mohou těšit na finanční ocenění, proběhne u příležitosti Evropského týdne mobility 16. září v Semilech.