Nekvalitní voda v Dubici je hlavním důvodem, proč město začalo uvažovat o kompletní přeměně koupaliště. V původním návrhu byl záměr vybudování venkovního bazénu, který by byl napájený pitnou vodou. Jenže v průběhu jednání o územním rozhodnutí se SČVK a. s. proti tomuto záměru ohradil kvůli nízké kapacitě vodovodního řadu.

Správce vodovodu doporučil městu, aby jednalo se Severočeskou vodárenskou společností o zvýšení kapacity vodovodu. „Vodárenská společnost by se podílela na této změně jen finančním příspěvkem na materiál, město by muselo dát pět až šest milionů,“ uvedl místostarosta Jan Stejskal. Město by tak zhodnotilo majetek SVS a navíc by jen příprava zabrala asi rok.

Alternativním řešením je zásobování venkovního bazénu z hlubinného vrtu. „Třistametrový vrt by poskytl dostatečné množství vody ve srovnatelné kvalitě s vodou z vodovodního řadu,“ poznamenal Jan Stejskal.

Náklady na tento způsob zásobování vodou jsou zhruba poloviční oproti první variantě. Provedení vrtu by stálo asi tři miliony korun. Varianta hlubinného vrtu by tak byla řešením s nižšími investičními náklady, která by navíc ušetřila i náklady provozní. Při rozdílu ceny vody z vodovodního řadu 33 Kč/m3 za vodné (vodné + stočné 64,50 Kč/m3) a vody z vrtu 4 Kč/m3 by úspora již při napouštění bazénu činila cca 30 tis. Kč.

Tyto důvody vedly k tomu, aby odbor rozvoje předložil nové řešení zastupitelům. Některým z nich vadilo, že nejsou vyčíslené veškeré náklady na oživení koupaliště

.„Zpráva je bez ekonomických údajů, nevím, co to vše bude dohromady stát,“ komentoval zastupitel Oldřich Panc.
Financování této stavby je skutečně zatím nejasné. Jan Stejskal uvedl, že laickým odhadem přijde přebudování koupaliště na padesát až šedesát milionů korun. O možném financování prostřednictvím dotací se nevyjádřil.

Většina zastupitelů schválila další kroky v přípravách obnovy koupaliště s tím, že původně zamýšlená kapacita osm set návštěvníků se zdvojnásobí. Zvětšit se musí navržené vodní plochy i sociální zařízení.

„Nový projekt by zároveň umožnil rozdělení na etapy, přičemž v první etapě by byla postavena část, která byla navržena původní studií, v další etapě by mohly být po vyhodnocení provozu rozšířeny vodní plochy včetně sociálního zázemí,“ doplnil místostarosta. Dodal, že po přepracování bude dokumentace k územnímu řízení včetně návrhu etapizace a odhadu finančních nákladů jednotlivých etap znovu předložena zastupitelstvu, které rozhodne o dalším postupu přípravy stavby.