Pneumatiky plné hlíny a ledu, lednice, kuchyňská linka, linoleum, stará televize, hromady plastu. To všechno je část z obsahu černých skládek, které muselo nechat zlikvidovat na vlastní náklady město Dubá. Za poslední dva roky se z nelegálních skládek stal pro dubskou radnici velký problém.„Oproti minulosti jejich počet rapidně narůstá. Těch velkých skládek, kterými jsme vždy naplnili nákladní auto, bylo v posledních dvou letech šest. Vznikají ale i malé skládky, místa, kde někdo něco většího jen tak odhodí," říká Zuzana Martínková, ekoložka Městského úřadu v Dubé.

Gumy z traktoru

Největší problém pro místní radnici představují staré pneumatiky. Právě ty tvořily většinu velkých nelegálních skládek. Ze skládek, které vznikly u malých osad Korce a Zátyní, svezla dubská radnice obří pneumatiky od traktorů i ty z nákladních a osobních automobilů.

„Město pak musí za jejich likvidaci ve sběrném dvoře platit. Ostatní odpady, které navezeme z terénu, nestojí až tak moc, ale pneumatiky se prodraží," vysvětluje dubská ekoložka.

Podle ní stojí svoz a likvidace nelegálního odpadu městskou kasu až deset tisíc korun, které by radnice jinak mohla využít lépe. Domoci se peněz zpět nemá město šanci. Původce skládek nejde zjistit. „Šance je vypátrat je nulová. Většina těch skládek navíc vzniká v noci," dodává Martínková.

Školáci mapují

Na rostoucí počet černých skládek v okolí měst a obcí začal upozorňovat také webový projekt Zmapujto.cz, do kterého se zapojují především základní a střední školy, včetně těch z Českolipska.

Právě tady už školáci zaevidovali pět černých skládek, včetně jejich fotografie. Dvě z pěti jsou na území České Lípy, další tři u Zahrádek, Blíževedel a Jestřebí.