Jako by nestačila kompletní uzavírka Egermannovy ulice, teď přibude ještě obchvat. Mimořádně dopravně přetížený víkend čeká město Nový Bor. Práce silničářů v sobotu úplně uzavřou část silnice I/9 ve směru od Liberce na Děčín, řidiče čekají objízdné trasy.

Všichni, co pojedou ve směru z Liberce, neminou centrum Nového Boru. Nejhůř na tom zřejmě budou řidiči jedoucí z Děčína na Liberec, navíc, pokud se v Novém Boru neorientují. Ti se budou muset vydat po novoborském obchvatu na Českou Lípu, přes křižovatku u Skalice a dál pokračovat skrz Nový Bor.

Pomohou strážníci

Neprůjezdný bude na silnici I/9 více než dvoukilometrový úsek, na jehož opravě se pracuje od jara. Úplnou uzavírku si vyžádá pokládka nového odolného asfaltového povrchu speciální technologií. „Vzhledem k rekonstrukci Egermannovy ulice to bude pro Nový Bor další složitá zkouška v dopravě. Nařídil jsem městské policii, aby zajistila co nejplynulejší průjezd městem ve směru na Českou Lípu," uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Objízdné trasy, které v Novém Boru platí kvůli úplné uzavírce Egermannovy ulice, budou muset o víkendu využít také řidiči mířící z Liberce na Děčín a opačně. Práce silničářů totiž uzavřou část obchvatu.

Pro nákladní vozy nad 3,5 tuny je objížďka vedena od Liberce přes Jablonné v Podještědí a Mimoň do České Lípy. Přímo v Novém Boru povede podle něj objízdná trasa ulicemi T. G. Masaryka a Libereckou.

Silničáři budou v daném úseku klást asfalt napříč vozovkou, což by mělo výrazně zvýšit kvalitu a odolnost nového povrchu. Předpokládají, že by měl na položení nového asfaltového koberce stačit jediný den, časovou rezervu si ale ponechali s ohledem na nejisté počasí. „Věřím, že oprava zajistí na obchvatu Nového Boru mnohaletý bezproblémový provoz," poznamenal starosta.

Opravy dál potrvají

Po silnici I/9 kolem Nového Boru projede denně v průměru 8000 automobilů. Rekonstrukce zhruba 2,3 kilometru dlouhého úseku ve stoupání začala letos v dubnu a zcela hotovo má být do konce října.

V rámci akce za bezmála 65 milionů korun se ale rekonstruuje nejen vozovka. Součástí projektu byla i oprava mostu, protihlukové stěny a odvodnění. Po celou dobu se na opravě pracuje za provozu, jen s dopravním omezením.

Výjimkou bude právě tento víkend, kdy bude úsek od soboty 12. září od 7 hodin zcela uzavřen. V pondělí 14. září by od 6 hodin měl být opět provoz obnoven.