Důležitý dokument, který má šanci posunout jednání o záchraně zničených pozůstatků českolipského Kounicova domu, nalezl František Binder. Různé podklady ke stavbě schraňuje dlouhá léta do nyní už mohutné složky.

„Svazarm se zavazuje, že v případě, nebude-li tento objekt potřebovat, že jej rovněž bezplatně zcizí některé ze státních organizací," píše se v III. článku smlouvy o bezúplatném zcizení státního majetku z 24. března 1964, na základě které Svaz pro spolupráci s armádou získal Kounicův dům v České Lípě do svého majetku. Smlouva je, jak potvrdil českolipský Katastrální úřad, dodnes vedena v úplném výpisu z katastru ke zmíněné nemovitosti v části „Nabývací tituly".

Po roce 1989 se Svazarm přejmenoval na Sdružení technických sportů a činností ČR a následně na Sdružení sportovních svazů ČR (SSS).

Nešťastná náhoda

Sdružení v současnosti jedná s českolipskou radnicí o prodeji státem zapsané památky, která byla před dvěma lety za záhadných okolností téměř zničena požárem, a dodnes rychle, bez jakéhokoliv zajištění chátrá.

„Z uzavřeného policejního protokolu vyplývá, že požár, který rychle zachvátil celou rozlehlou střechu objektu, vznikl při opravě okapu z plošiny. Z venku," podivuje se František Binder. Jako člen potápěčského svazu strávil v Kounicově domě značnou část svého života a zná jej prý jak své boty. „Taky bych chtěl vyvrátit teorii, že tam byl stoletý prach a harampádí. Pár let před požárem jsme celou půdu vyklízeli," podotýká Binder.

Policie případ odložila loni v březnu s tím, že se jej dopustil „neznámý pachatel".

Potřebují ho?

Předseda SSS Zdeněk Ertl před časem v dopise starostce České Lípy Romaně Žatecké uvedl, že zůstatkovou cenu nemovitosti znalec pro pojišťovnu ocenil na 15,5 milionu korun. „Vzhledem ke všem známým okolnostem se však domnívám, že ani tato cena není pro naši dohodu reálná," píše Ertl s tím, že ji uvádí jako orientační podklad pro další jednání s městem. Stejně jako cenu pozemku, která prý činí zhruba 1,5 milionu.

V předchozím dopise pak Ertl uvádí, že SSS jako nezisková organizace nemá vlastní finanční zdroje na opravu domu. „…a nevidíme ani další smysluplné využití domu pro naše účely," píše doslova Ertl.

„Bude záležet na aktuálním odhadu, ten si teď necháváme zpracovat. A hlavně na dalších jednáních s majitelem o tom, za kolik bude chtít objekt prodat," odpovídá starostka České Lípy Romana Žatecká na otázku, jak bude město dále postupovat.

Na základě právního posudku zpracovaného SSS v dané věci předkupní právo zaniklo změnami v právním nástupnictví původních právnických osob. „Kromě toho by jej ale stejně nikdy nemohla uplatnit obec, když není žádnou státní organizací," uvedla na dotazy Deníku generální sekretářka SSS ČR Ivana Jalovecká.