Kdyby na Českolipsku spadlo tento týden velké dopravní letadlo plné cestujících, kdyby se Českou Lípou právě nyní šířila velmi rychle závažná epidemie typu ebola nebo by někdo vyhrožoval nemocnici odpálením bomby, pak by Českolipsko bylo právě teď v těch nejlepších rukou.

Ve Sloupu v Čechách si totiž tento týden předávají zkušenosti významní čeští odborníci, specializující se na krizové situace a hromadná neštěstí a katastrofy.

Do Sloupu se sjíždějí na Konferenci krizového řízení ve zdravotnictví, kterou tu už 15 let organizuje českolipská specialistka na krizové řízení Olga Marková z českolipské nemocnice.

Že se ve Sloupu v těchto dnech probírají opravdu závažná témata, vypovídají i pouhé názvy jednotlivých přednášek a diskusí, které krizoví odborníci vedou. Hned první den v pondělí byla na pořadu dne například přednáška „Katastrofy a jejich likvidace", kterou vedl primář Petr Nestrojil, šéf českého národního Traumateamu.

Do Sloupu v Čechách dorazil tento týden také Pavel Kostka, šéf firmy Ego Zlín, jež dodává do celého světa zboží, které pomáhá při záchraně pacientů s nebezpečnou ebolou, virovým onemocněním SARS či ptačí chřipkou.

Kostka měl v úterý ve Sloupu přednášku nazvanou Připravenost českého zdravotnictví na výskyt pacienta s ebolou. Kvůli ebole dorazil do Sloupu také specialista z fakultní nemocnice v Plzni Miloslav Beneš, který kolegům předával zkušenosti z nácviku přijímání pacienta nakaženého ebolou do zdravotnického zařízení.

Ve středu ve Sloupu probíhalo také hodnocení tajné a fingované akce, kterou zachránáři „políčili" vloni v listopadu na Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. U druhého kruhového objezdu u nemocnice simulovali velkou dopravní nehodu s dvaceti zraněnými a sledovali, jak si nemocnice s urgentním příjmem poradí.

„Blízkost k nemocnici jsme stanovili záměrně, tak aby personál ukázal, zda dokáže takové neštěstí poblíž nemocnice zvládat bez rozmýšlení, téměř okamžitě," popsala tehdy Olga Marková.

Podle ní se tak celkem dvě desítky zraněných dostaly na centrální příjem nemocnice do osmi minut od nehody. „Nemocnice musela aktivovat celý traumatologický plán, to znamená svolat určené zaměstnance a připravit svá pracoviště, hlavně operační sály," uvedla Marková. Rozhodčí sledovali, zapisovali, měřili a fotografovali postupy lékařů, sester a ošetřovatelů. Ve Sloupu se nyní celé cvičení, které nezasvěcení jen stěží mohli odlišit od „ostré akce", detailně vyhodnotilo.

Specialisté na katastrofy budou ve Sloupu také řešit použití kamerového systému jako bezpečnostního prvku ve zdravotnictví. A včera ve Sloupu vystoupili také zahraniční hosté: lékaři ze dvou nemocnic v polské a německé části Zhořelce, kteří popisovali, jakým způsobem se v jejich nemocnicích organizuje urgentní příjem.

Hned po nich se řešila „hrozba bombou v lůžkovém zdravotnickém zařízení".

Naštěstí nejen katastrofami se během týdne zabývali nebo budou zabývat účastníci konference. V plánu mají také návštěvu sklárny Ajeto Lindava nebo exkurzi ve cvikovském pivovaru.