Za velkým zájmem žen z Českolipska je medializovaný příběh hollywoodské superstar Angeliny Jolie a aktuální nabídka Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ta ženám pod 45 let, které jsou u ní pojištěné, proplatí vyšetření mammografem nebo ultrazvukem.

„Novinka má omezenou platnost, ženy musí stihnout vyšetření do konce letošního listopadu," uvedl mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný. Podle něj vyhoví na mammografickém pracovišti všem ženám, které se přihlásí včas. „Čekací doba na screening je pět týdnů. Ale během posledních pár dnů se počet mladších klientek navýšil zhruba o deset denně," řekl Pokorný.

Efekt Angelina Hollywoodská hvězda Angelina Jolie podstoupila z preventivních důvodů oboustrannou mastektomii, tedy odstranění prsů. Jak Jolie napsala vydání listu The New York Times, lékaři odhadli, že z 87 procent jednou onemocní rakovinou prsu. Riziko, že dostane rakovinu vaječníků, je u ní padesátiprocentní. Podobný preventivní zákrok mají v Česku za sebou desítky žen. Její partner Brad Pitt rozhodnutí Angeliny označil za statečné. (čtk)

„Protože očekáváme další nárůst, zvýší se počet vyšetření a částečně prodloužíme objednací doby," doplnil Petr Pokorný.

Ženy se mohou objednávat na vyšetření na telefonním čísle 487 954 399 nebo přímo na recepci Mamocentra ve 2. patře budovy nemocnice. O tom, zda absolvuje vyšetření ultrazvukem či na mammografu, rozhoduje vždy lékař. Za úkon klientka VZP normálně zaplatí, ale peníze jí pak na pobočce pojišťovny proti dokladu vrátí.

Za loňský rok mají lékaři v akreditovaném českolipském Mamocentru na kontě 7,5 tisíc vyšetření. Letos jich bude mnohem víc, od začátku roku jich provedli již 3,8 tisíc, denně tu vyšetří padesát pacientek.

„U nich lékaři každý týden odhalí jeden nový karcinom," upřesnil Petr Pokorný s tím, že v téměř polovině případů se jedná o nádor menší než deset milimetrů. Tak včasné zachycení karcinomu významně zvyšuje šanci na úspěšnou léčbu.