Sedmnáct disciplín, přes 700 sportovních nadšenců a boj o každou vteřinu či bod. Počtrnácté se u Máchova jezera uskuteční EURO HRY Doksy (EHD). Šestičlenná družstva z celé republiky se začnou do města sjíždět během zítřka, kdy třídenní klání odstartuje na náměstí Republiky závodem na in-linech. I když si pořadatelé v čele s ředitelem EHD Jaroslavem Novákem z TJ Doksy chtěli dát roční pauzu, příznivci dali najevo, že o hry stojí.

Loni se hovořilo o vynechání letošního ročníku a také o tom, že se hry budou konat jen jednou za dva roky. Co vás nakonec přimělo k tomu oblíbenou akci uspořádat i letos?
Po skončení loňského ročníku jsme vyhlásili, že bychom si rádi vzali po třinácti letech oddechový čas a užili si s našimi dětmi prázdniny. Hry se připravují celoročně. V podstatě ihned po jejich skončení se začínají připravovat ty příští, ale téměř celý srpen je každá volná chvíle věnována přípravě aktuálního ročníku. Chtěli jsme vynechat jeden ročník a pak navázat v dalších letech. Ale ihned po tom, co jsem to při závěru her 2016 z pódia oznámil, se ozvala hlasitá negativní reakce. Tu následovaly příspěvky v diskuzi na webu. Další negativní reakce jsme dostali v mailech a při setkáních s účastníky. To vše nás nalomilo k tomu, že jsme začali přehodnocovat a začali se pomalu přiklánět k tomu, že budou i hry 2017.

Kdy padlo definitivní rozhodnutí, že hry budou i letos?
Že se pustíme do příprav letošních her, padlo po setkání pořadatelů, které pořádáme asi měsíc po skončení. Dost překvapilo, že i pořadatelé, kteří to na jednotlivých sportovištích opravdu nemají jednoduché, se také dost jasně vyjádřili, že mají obavu, jestli se po dvou letech podaří navázat a jestli by vynechání jednoho ročníku nevedlo k definitivnímu skončení.

Na Eurohrách změřilo síly bezmála osm set závodníků.
Přípravy na 13. Euro Hry Doksy jsou v plném proudu

Jedním z důvodů, proč byly hry ohrožené, byl prý i nedostatek financí. Podařilo se najít podporu?
Finance jsou každoročně problém. Mezi organizátory a pořadateli všech akcí, a to nejen sportovních, se tak trochu vede boj o partnery a sponzory, takže dát dohromady každoročně potřebnou sumu financí opravdu není nic lehkého. Co je ale pozitivní, je to, že jsme se na kraji dostali s EHD mezi významné akce, které mají zajištěnu dlouhodobou podporu, stejně jako například Jizerská padesátka. Také město Doksy, které je spolu s ATJSK ČR vyhlašovatelem, má podporu pro hry obsaženu v každoročním rozpočtu. Tím je položen základ k úspěšnému naplnění příjmové části. Když se k tomu přidá i podpora z ministerstva školství a podaří se zajistit i nějaké sponzory, tak můžeme akci dělat ve větší pohodě. Ale znovu opakuji, je to každoročně trochu boj.

Jaké novinky jste si pro účastníky připravili?
Především měníme místa některých sportů. U orientačního běhu je to každoročně, aby závodníci nedostali les do paměti a z orienťáku se nestal kros. Co nás ale hodně potěšilo je, že můžeme vrátit kopanou na školní hřiště, které prošlo kompletní rekonstrukcí a je nyní na velmi dobré úrovni. A to nejen hrací plocha na kopanou, ale i atletická dráha se sektory na technické disciplíny, což nás může přivést k nějakým novinkám v dalších letech. Další velkou změnou je horolezecká stěna. Ta byla zatím vždy mobilní, přivezená jen na tuto akci. Nyní máme v Doksech díky podpoře zastupitelů a města ve školní tělocvičně krásnou novou stabilní horolezeckou stěnu. Tu bude moci využívat i veřejnost. A pak plavání a bungee running se přesouvají na pláž Klůček.

Prvních her se účastnilo 25 týmů, kolik jich je letos?
Letos je k soutěži zaregistrováno 120 šestičlenných týmů. Je to trochu méně než v loňském a předloňském ročníků, ale i tak je to 720 aktivních závodníků.

Pestré složení týmů dopředu určila pravidla. Minimálně jednomu členovi muselo být přes 55 let, mezi sebou nikdo nesměl být v příbuzenském svazku. To mimo jiné vedlo k seznámení blízkých sousedů, kteří se do té doby vůbec neznali.
Českolipskou Čtvrtí roku 2017 se stalo Moderní centrum

Jaké bude letošní páteční zahájení her?
Tak jako zachováváme soutěžní podobu her, tak i režie pátečního zahájení proběhne ve stejném duchu jako v předchozím ročníku. Tedy koncertem skupiny Pegas, stejnou zahajovací disciplínou her intervalovým závodem na in-linech a tanečním vysoupením hip hopové skupiny Marverci. Změnou bude osoba moderátora her, kterým letos bude Marek (Mára) Vobr. Samotnému zahájení her bude předcházet vyhlášení výsledků ankety o sportovce Doks za rok 2016.

Kolik lidí se podílí na přípravách a průběhu her?
Celoročně se na přípravě her podílí naše rodina, zapojeny jsou i děti (úsměv), pomohou i zaměstnanci městského úřadu. Samotný průběh her pomáhá zajistit asi 170 organizátoru a rozhodčích, kteří všem musí změřit a spočítat jejich výkony, a dalších spolupracovníků, kteří zajišťují výsledkový servis. Velký kus práce odvedou každoročně chlapi z technické čety, kteří už od čtvrtka pracují na tom, aby na všech sportovištích byl všechen potřebný materiál a občerstvení, aby na náměstí a v centru her vše fungovalo. Vše pak v neděli dlouho do noci zase musí uklidit a vrátit do původního stavu.