Jediná třída, kam do lavic usedlo prvních devatenáct žáků. Tak v České Lípě začínala na počátku devadesátých let minulého století první soukromá střední škola.

Od roku 1992 se mnohé změnilo, z pronajatých prostor v Mariánské ulici se vzdělávací instituce postupně rozšiřoval. V jednu dobu se učebny nacházely dokonce na pěti různých adresách po městě.

TAKHLE BY TO NEŠLO

„Tento stav nebyl dlouhodobě udržitelný,“ říká současná ředitelka Euroškoly v České Lípě Petra Kašparová.

Zlom nastal v roce 1998, kdy se stala ředitelkou Marie Kuncová. Celá škola se přestěhovala do budovy bývalého ředitelství pozemních staveb na Slovance. V tu dobu už se zde vzdělávalo okolo tří set studentů.

„Budovu školy neustále modernizujeme a její okolí zvelebujeme,“ pokračuje Petra Kašparová s tím, že se průběžně s dobou obměňují i obory, na které se mohou studenti hlásit. „Do života jsme v září uvedli novou studijní profilaci Marketing a reklama, jejíž duší i tváří je Barbora Zajptová, naše absolventka z roku 2007,“ podotýká.

Na Vodním hradě Lipý letos opět budou lidé pomáhat akcí zvanou Dobročinná topinka.
Terezce, která bojuje se zákeřnou nemocí, budou pomáhat smažením topinek

Barbora Zajptová není jedinou absolventkou, která se do školy vrací. Na sklonku minulého týdne se oslav čtvrtstoletí zúčastnilo i plno dalších tváří, které na léta strávená na Euroškole rády vzpomínají.

O hudební vložku se postaral například známý zpěvák Pavel Callta nebo výborný klavírista David Mašek. Ten si v obou hudebních blocích zahrál se současnou studentkou Marií Němcovou.

VZÁCNÍ HOSTÉ

Na oslavách nemohli chybět ani zástupci města v čele se starostkou České Lípy Romanou Žateckou. Pozvání přijali i zástupci městské a státní policie, hasičů, Úřadu práce a několika soukromých společností. Se všemi těmito institucemi škola dlouhodobě na vzdělávání mládeže spolupracuje.

Zvláštní místo v programu měla i vzácná návštěva z Německa. Dorazila předsedkyně správní rady ESO Education Group Silvia Semidei. Do portfolia německé vzdělávací společnosti s padesátiletou historií českolipská Euroškola patří spolu s dvěma mateřskými, sto dvaceti středními a jedenácti vysokými školami.

Jak už bylo naznačeno, škola pružně reaguje na turbulentní změny na trhu práce a podle toho upravuje či přidává studijní obory.

„Jsme přesvědčeni, že nabízené studijní obory musí být nejen atraktivní pro žáky základních škol, ale musí být zejména perspektivní pro jejich budoucnost,“ uzavírá Petra Kašparová.

Vizualizace venkovního bazénu v České Lípě.
Výběrové řízení na dodavatele bazénu se už třikrát prodloužilo