„Mohu potvrdit, že operační středisko Krajského ředitelství Libereckého kraje v neděli přijalo přes tísňovou linku policie informaci o explozi plynové bomby na soukromém pozemku v obci Častolovice. Vzhledem k tomu, že je vyšetřování na samém počátku, nebudeme v tuto chvíli uvádět žádné další informace," sdělila Deníku policejní mluvčí Ivana Baláková.

Exploze, kterou slyšeli lidé i na Slunečné nebo v Novém Boru, vyvolala v neděli večer na sociální síti obšírnou diskuzi. Strhla se lavina příspěvků od vtipů až po vážné spekulace. Příspěvek měl po krátké chvíli něco málo přes sto komentářů a lidé se shodovali, že rána byla slyšet v okruhu přibližně osmi kilometrů.

Celý případ má několik záhad. Prvním z nich je, že na místo činu nevyrazili hasiči, což bývá standardní postup při výbuchu plynové bomby. „K tomuto případu hasiči nebyli přivolaní," potvrdila Zdenka Štrauchová, tisková mluvčí hasičů Libereckého kraje.

Na místě výbuchu bylo druhý den dopoledne několik kriminalistů s pyrotechniky, kteří prohledávali okolní parcely domu pomocí detektoru kovu. Přítomnost tolika pyrotechniků je dalším otazníkem v případu. „Pyrotechnik k výbuchu plynové bomby jede pouze v případě, že je podezření, že bomba bouchla jiným způsobem než třeba přehřátím. Například když je podezření, že k tomu někdo něco přiložil, aby to vybouchlo," popsal bývalý pyrotechnik Václav Bilický.

Jedna z dalších záhad v tomto případu je vzdálenost, do které byl nedělní výbuch slyšet. Lidi, kteří se na sociální síti zapojili do diskuze, detonace vyděsila natolik, že spekulovali dokonce i o pádu letadla.

Jak daleko se výbuch plynové bomby rozlehne, podle pyrotechnika závisí na tom, kolik má bomba kilogramů, ale i při té největší velikosti je podle něj výbuch slyšet jen pár stovek metrů.

„Osm až deset kilometrů dozvuk žádná plynová bomba neudělá. Na takovouhle vzdálenost by byla slyšet jedině nějaká letecká bomba. Granát je slabá rána, ani dělostřelecký granát není takto slyšet. Těžko říct, jsou to jen spekulace. Byl večer, kdy je větší slyšitelnost, ale i to se mi zdá divné. Vypadá to spíše na nějakou trhavinu," dodává bývalý pyrotechnik Václav Bilický.